Flera samarbeten mellan artisterna Fröken Snusk och Rasmus Gozzi har tagits bort från Spotify. Manipulerade strömningar uppges vara orsaken, enligt DN.

Fler aktörer har agerat – däribland distributören Amuse och musikbolagens rättighets- och branschorganisation Ifpi – som redan i december tog bort låtar med duon från sin topplista.

Nu avslöjar Ifpi för SVT Kulturnyheterna att de överväger att polisanmäla fallet.

– Vi har väldigt tydliga verktyg där vi ser när beteendet på topplistan inte går att förklara med ett mänskligt lyssningsbeteende och då agerar vi, säger organisationens vd Ludvig Werner.

Så en polisanmälan kan bli aktuell i det här fallet?

– Ja, säger Ludvig Werner.

Historisk polisanmälan

Ifpi efterlyser samarbete med övriga organisationer i branschen, som streamingtjänster och distributörer, för att komma åt fusket och stärka bevisningen.

Detta skulle bli första gången Ifpi gör en polisanmälan gällande manipulerad lyssning och Ludvig Werner poängterar att det framförallt handlar om att markera generellt.

– Våra beslut måste handla om hur vi gör det strukturellt, inte bara i det här specifika fallet.

Uppdatera lagen

Att manipulera lyssning är olagligt enligt en jurist SVT varit i kontakt med, och Ludvig Werner menar att svensk lagstiftning skulle kunna moderniseras i frågan.

– Jag tror inte svensk lagstiftning brister särskilt men det finns, för all digital konsumtion, lite mer man skulle kunna göra. För det är ett problem som vi inte har haft tidigare, säger han till SVT.

För streamingtjänster och Ifpi, som båda sammanställer topplistor, är detta en förtroendefråga och ett gemensamt problem.

– Det är en branschfråga, det finns inte en aktör som sitter på ansvaret, säger Ludvig Werner.

SVT har sökt Fröken Snusk och Rasmus Gozzi.