Han räknade hela tiden med att få spela i Australien.

– Att jag inte fick spela var oväntat för att uttrycka det milt, säger Djokovic.

Både BBC och Der Spiegel har skrivit om att testet skulle vara manipulerat. Det testet gjorde att Djokovic fick inresetillstånd till Australien för ett ”medicinskt undantag”, vilket var att serben nyligen hade haft covid-19 och ansågs ha immunitet.

Efter att ha fått rätt i domstol ingrep den australiska migrationsminstern Alex Hawke och såg personligen till att ovaccinerade Djokovic utvisades dagen innan Australian Open inleddes, en procedur på elva dagar med många vändor och ännu fler utspel. Detta för att undvika oroligheter hos befolkningen, som levt under en av världens strängaste lockdowns.

”Testats flera gånger”

”Det är fastslaget att Novak Djokovic testats flera gånger”, skriver den serbiska åklagarmyndigheten med hänvisningen till hälsodepartementets bedömning i frågan, i ett uttalande.

”Testresultaten från den 16 och 22 december var giltiga”, fortsätter uttalandet.

Under dagen träffade Djokovic Serbiens president Aleksandar Vucic och tennisstjärnan passade på att tacka för stödet under tiden i Australien.

– Även om jag var ensam i min isolering och fick många problem och utmaningar kände jag mig aldrig ensam. Jag hade ett stort stöd, främst från min familj och många andra i min närhet och hela det serbiska folket, säger Djokovic som inom tio dagar ska berätta mer om sin tid i Australien. Han har uttalat sig sparsamt om upplevelserna i Melbourne.