Yazen behandlar cirka 10 000 patienter och säger sig vara Sveriges största fetmavårdgivare. Då vården bedrivs via en app, så all historik finns sparad. Vi har låtit två av Sveriges främsta obesitasläkare se över vården i ett antal patienters fall. De riktar nu skarp kritik mot Yazens vårdmodell.

– Det är inte rättssäkert att inte ta längd och vikt på patienter som ska bedömas utifrån just det, säger Claude Marcus, barnfetmaforskare och professor vid Karolinska institutet.

Han tycker att förskrivningen av Ozempic sker för lättvindigt och riskerar gå till människor som inte bör ha det. Även om läkemedlet bedöms vara relativt säkert så finns det biverkningar, så som svåra magsymptom.

– Det är inte ett läkemedel man ska använda som om det var godis, säger han.

”Patienten måste instrueras öga mot öga”

Mikael Rydén kallar Yazens modell för ”förkastlig” eftersom en vårdgivare måste säkerställa att man får in korrekt data från patienten och att denne förstår hur läkemedlet ska tas.

– Det görs bäst öga mot öga. Det kan bli överdoseringar med mycket biverkningar som kan vara under lång tid, säger han.

SVT har varit i kontakt med sex läkare som uttryckt kritik och är tveksamma till Yazens vårdmodell. Samtidigt lyfter flera av dem att den offentliga vården också brister.

– Det funkar inte att få möta att ”du måste äta mindre och röra dig mer”, då går man till någon annan, skriver Torsten Olbers, överläkare i kirurgi vid Linköpings universitet i ett mejl.

Yazen försvarar modellen

Yazens chefsläkare Martin Carlsson tycker inte att kliniken skriver ut Ozempic för lättvindigt.

– Vi gör en omfattande anamnes, de får skicka in bild på sig själva och tar sina mått. Vi tar en omfattande blodprovspanel, säger han.