I 19 år har Maria Rydén och Terry varit ett par. De har drivit företag tillsammans, bott i en villa i Växjö och planerat att flytta ut till lugnet på landet – men de planerna får nu vila.

Efter lunch den 13 september gav han sig av och klockan 20 på kvällen registrerades ett sista livstecken. Då tog han en bild på solnedgången med sin mobil. Dagen efter påträffades hans båt söder om Öland med motorn på – men utan spår efter Terry.

– Det är en komplex sorg, man måste förlika sig med att han är borta men man vet inte varför eller om han är vid liv eller inte, säger Maria Rydén.

Polisen misstänker inte brott

Av polisen har hon fått det hon tolkar som ett dödsbesked. Teorin är att det inte föreligger något brott bakom Terrys försvinnande utan att han har hamnat i vattnet och omkommit.

Thomas Johansson är presstalesperson vid polisen. Han berättar att polisen utreder försvinnandet som ett öppet ärende och om det skulle dyka upp något som tyder på misstankar om brott så kan rubriceringen ”försvunnen person” komma att ändras. På polisens direktiv ska Kustbevakningen genomföra en sökinsats inom kort.

Finns det en möjlighet att han kan ha försvunnit frivilligt?

– Jag kan inte se att det finns något som tyder på att han skulle ha planerat det här. Vi hade precis betalat in en resa till Egypten som vi såg fram emot och han hade jobb inplanerat. Men jag kan ju inte helt säkert veta, säger Maria Rydén.

Hur har du påverkats av ovissheten?

– Jag går till en psykolog och har varit sjukskriven från mitt jobb sedan han försvann. Det är särskilt jobbigt om kvällarna när man ska gå och lägga sig, då kommer tankarna om vad som kan ha hänt.