Den externa utredning som kommunen presenterade under onsdagen visade brister i handläggningen av individärenden inom socialförvaltningen. Alltså att rättssäkerheten har åsidosatts och handläggningen inte fullt ut skett enligt lagstiftningen.

Fackförbundet skriver i ett pressmeddelande att allvarliga brister varit kända sedan en lång tid tillbaka. Detta då kommunen varit kraftigt underbemannad och att hälften av socialsekreterartjänsterna inom området barn- och unga har varit vakanta.

De menar alltså att de högsta cheferna och kommunpolitikerna löpande informerats om den ohållbara situationen.

– Socialsekreterarna i Gällivare har inte haft förutsättningar att utföra sitt arbete. Konstanta underbemanningar måste vara politikens ansvar och inte den enskilda medarbetarens, säger socialrättsjuristen Monica Engström.

Hon menar att kritiken som riktas mot socialsekreterarna är en direkt konsekvens av den ohållbara arbetssituationen.

– Finns inte förutsättningarna på plats är risken stor att brister i kvaliteten och rättssäkerheten uppstår. Gällivare kommun har brustit i ansvaret för socialtjänsten och som arbetsgivare.

Förbundet anser att det är beklagligt att en arbetsgivare inte står upp för sina anställda och övervältrar ansvaret för bristerna på arbetstagarna.