Kommentit ja ennakkoluulot suomalaistaustaisten alkoholinkäytöstä ovat monille yhä tänä päivänä todellisuutta.

– Juon enemmän, pystyn juomaan enemmän ja kestän. Jos joskus sanoo ei niin sanotaan; kyllähän sinä jaksat, olet suomalainen, kertoo Laulajainen.

Eroja pohjois-Ruotsin ja etelä-Ruotsin välillä

Tuomas Laulajainen, 31, asuu Tukholmassa, mutta on alunperin kotoisin Haaparannalta. Hänen mielestään pohjois-Ruotsin ja etelä-Ruotsin välillä on eroa siinä, miten alkoholiin suhtaudutaan.

– Alkoholikulttuuri Haaparannalla on paljon samanlaista kuin Suomessa. Se ei välttämättä tarkoita sitä, että juotaisiin enemmän, mutta se on enemmän sallivaa. Siellä ei kommentoida toisten juomista samalla tavalla mitä täällä tehdään.

Kuvan on muututtava

Tukholmassa asuva Vera Angelova on saanut kuulla kommentteja hänen ”suomalaisesta alkoholinkäytöstään”. Niitä on tullut esimerkiksi työpaikan juhlissa tai baarissa. Hän ei usko, että suomalaiset juovat tänä päivänä ruotsalaisia enemmän ja toivoo, että kuva alkoholistin leimasta muuttuisi.

– Luulen, että kaikkien ruotsalaisten olisi hyvä oppia tuntemaan yksi suomalainen. Silloin oppii tuntemaan, millaisia me ollaan. Olemme hyviä tekemään töitä, suorasanaisia, avoimia ja aivan ihana kansa, sanoo Angelova.