Chris Rocks gliring under nattens Oscarsgala handlade om att Jada Pinkett-Smith – som lider av håravfall i form av sjukdomen Alopecia – med sin rakade frisyr nu ser ut som Demi Moore i filmen G.I-Jane. Skämtet mottogs inte väl av maken Will Smith som gick upp på scenen för att ge Rock en örfil. Smith, som samma kväll vann sin första Oscar för rollen i King Richard, bad i sitt tacktal om ursäkt till arrangörerna men nämnde inte händelsen eller Chris Rock vid namn.

Fördömdes snabbt

Hollywoodstjärnans agerande fördömdes snabbt av Oscarsakademin som meddelade på Twitter att man ”inte stöttar våld i någon någon form”. Nu stämmer även användare på sociala medier och ett flertal kultursidor in i kritiken som i handlar om förlegad och toxisk maskulinitet.

”Manlighet som är fullkomligt avskyvärd”

Krönikören Sian Cain menar i The Guardian att lavetten tar fokus från vad som annars hade varit ett stor kväll för filmbranschens kvinnor.

– Sian Heder vann Bästa film för CODA, Ariana DeBose blev den första svarta queer-kvinna att vinna Bästa kvinnliga biroll, Billie Eilish vann för Bästa orginal-låt och Jenny Beavan tog hem sin tredje Oscar för Cruella. Men i slutändan överskuggas alla dessa prestationer av våldet mellan två män.

Även i Sverige kallas ögonblicket för pinsamt och skandalöst.

– Det är pinsamt att se, men än mer ett tecken på hur en bransch inte kan ta ansvar för sin skapande och upprätthållande av en manlighet som är fullkomligt avskyvärd, skriver Irene Pozar i Expressen.

Pozar hänvisar sedan till Metoo-uppropet i vilket ett flertal män i Hollywood anklagades för våldtäkt och sexuella trakasserier.

– Jag trodde i min enfald att filmbranschen lärt sig något sedan dess, blivit lite modigare och mänskligare. Men när en man tillåts misshandla en annan under branschens största och viktigaste evenemang så är det enkelt att se att absolut ingenting har hänt.

”Chris Rock fick vad han förtjänade”

Sociala medier är inget undantag för kritiken och fraserna ”Will Smith” ”Oscars” och ”Jada” trendar alla på plattformen Twitter. Även här är det hur toxisk maskulinitet överskuggar de resterande prestationerna.

– Okej, ja, Will Smith gav Chris Rock en örfil. Men Jane Campion vann precis!, skriver en användare.

Men även den andra sidan av frågan lyfts.

– Jag tror att Jada är glad att Will försvarade henne. Skämtet var dåligt och att ge sig på någons medicinska åkomma är inte kul. Chris Rock fick vad han förtjänade, skriver en användare på Twitter.

I klippet nedan kan du se händelsen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Läs mer om webbläsarstöd

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.

Läs mer om webbläsarstöd

Se när Will Smith går till attack mot komikern Chris Rock under Oscarsgalan. Foto: ROBYN BECK/AFP/TT