830 påhittade artister kan knytas till det svenska skivbolaget Firefly Entertainment, enligt en kartläggning av Dagens Nyheter. Flera av de påhittade artisterna har fler lyssnare varje månad än stora namn som Robyn, Håkan Hellström, Laleh och Ulf Lundell.

Låtarna, som mestadels är instrumentella, har haft attraktiva platser på några av Spotifys populäraste spellistor, något som lett till att skivbolaget på kort tid har kunnat tiodubbla sina intäkter. 

Ett 20-tal personer står bakom  

Precis som vilken artist på Spotify som helst har de påhittade profilerna artistnamn som ”Ludvig Freso” och ”Eleanor Arroway” samt biografier som beskriver deras musikaliska bakgrund. Enda skillnaden är att både namn och livshistoria är påhittade.

Genom att kontrollera upphovsrättsorganisationen Stims register konstaterade DN att ett 20-tal upphovspersoner står bakom 500 av de fejkade artisterna. En man noterades vara upphovsman till minst 64 påhittade artisters låtar med totalt 7,7 miljoner lyssnare varje månad, dubbelt så många som den internationellt etablerade Robyn.

Koppling till en tidigare Spotify-chef 

Enligt granskningen ska skivbolaget ha haft nära kontakt med en person som tidigare suttit som chef i Spotifys högsta ledning. Spotify har i nuläget inte svarat på frågor gällande kontakten men svarar DN i en skriftlig kommentar att “Spotifys redaktionella beslut utgår från det som tilltalar lyssnarna för respektive spellista”.  

Skivbolaget Firefly Entertainment avstår från att svara på frågor om de påhittade artisterna men hävdar att de inte har någon direkt relation med Spotify som kan påverka spellistorna.