Den belgiska polisens tillslag i fredags har snabbt utvecklats till en av de präktigaste skandalerna i modern EU-historia. Den grekiska EU-parlamentsledamoten Eva Kaili – tillika en av parlamentets 14 vice talmän – har gripits och förhörts, misstänkt för inblandning i en mutskandal med kopplingar till Qatar. Även två av Kailis närstående har gripits samt en tidigare italiensk EU-parlamentsledamot.

En av de gripna ska ha ertappats med en resväska full med pengar i 20- och 50-eurosedlar. Enligt belgiska åklagare ska det ha funnits ”flera hundratusen euro” – motsvarande miljontals svenska kronor – i väskan. Hemma hos en annan av de gripna har ungefär sex miljoner i kontanter hittats. Dessutom hittades ytterligare cirka 1,5 miljoner kronor i kontanter hemma hos Kaili.

– Det här är sådant som man normalt bara träffar på vid tillslag hos knarklangare, säger en källa nära utredningen till tidningen Le Soir.

”Erbjudits gåvor”

Alla är formellt anklagande för ”deltagande i kriminell organisation, pengatvätt och korruption”, enligt ett utskick från Belgiens federala åklagare. En inledande rättshantering väntar för dem redan på onsdag. Ytterligare tillslag gjordes under måndagen.

”Det misstänks att parter i politiska och/eller strategiska positioner inom EU-parlamentet har betalats stora summor pengar eller erbjudits betydande gåvor för att påverka parlamentets beslut”, heter det från åklagarna.

Reformprocess

Skandalen är givetvis på allas läppar vid veckans EU-parlamentssittning i Strasbourg. Talman Roberta Metsola är långt ifrån glad och lovar att hjälpa utredarna fullt ut.

-Vi ska dra igång en reformprocess för att se vilka som har tillgång till våra lokaler. Vi ska skaka om det här parlamentet och den här staden och jag behöver er hjälp för det. Vi fryser hellre än att vi säljer oss, talar Metsola i en extrainsatt debatt – syftande på de stora gasinköp som EU gärna vill göra från Qatar.