Övningsområdet är ungefär 500 gånger 500 meter stort och invigdes redan 2011, men har utvecklats rejält sedan dess. Den teknik som anläggningen bygger på är utvecklad av Saab och det vassaste som branschen kan leverera.

– De olika hustyperna vi har ute i byn ska representera olika hus som finns i en normal svensk stadskärna, säger Peter Målman, chef STA MOUT (Stridsträningsanläggning – Militära Operationer Urban Terräng).

Stridsövningsanläggningen STA MOUT i Kvarn från ovan. Foto: Google Earth

Stridsövningen kan följas i realtid

Hundratals kameror ute i anläggningen och tusentals sensorer på soldater, vapensystem och fordon gör att man på skärmarna i ledningscentralen – som kallas Excon (exercise control center) – kan följa vad som händer vid striderna i Spång i realtid.

– Vi kan även övervaka radiotrafiken, säger Peter Målman.

Byggnader och miljöer kan också programmeras till att reagera verklighetstroget med ljud, ljus och rök.

– Varje hus är unikt och har olika vad vi kallar duellvärden, säger Peter Målman.

Det innebär till exempel att soldaterna måste ta olika hänsyn vid framryckning i strid, eftersom ett stenhus till exempel ger bättre skydd än ett trähus.

Utvärderingen det unika

Det är med andra ord mycket stora mängder data som hanteras av systemet.

Vad är det då som gör anläggningen världsunik?

– Det här sammantaget gör att vi kan göra en ”after action review”, det vill säga en utvärdering direkt ute på plats med den övande truppen. Det är det unika.

Redan 5-10 minuter efter att övningen genomförts så kan truppen få en utvärdering med stöd av den video- och radiotrafik som samlats in i systemet.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.