Det är stora skillnader i sjukvården beroende på var i landet du bor. Olikheterna visar sig bland annat i hur många som överlever några av våra vanligaste cancerdiagnoser, enligt data som Uppdrag granskning har sammanställt i samarbete med SVT:s lokala redaktioner.

Diagnoserna där Västmanland är sämre

Allvarliga förlossningsbristningar är vanligare i Västmanland än i de flesta andra regioner. År 2020 låg Västmanland nära botten, på plats 19 av 21 regioner. Tre procent av förlossningarna slutade i en allvarlig förlossningsbristning.

När det gäller dödligheten i tjocktarmscancer fick Västmanland en bottenplacering, plats 19. Dödligheten i höftfraktur ger också länets sjukvård en bottenplacering, plats 21 av 21 regioner.

Västmanlänningarna har inga goda upplevelser av primärvården. Var femte länsbo har negativt helhetsintryck från sitt senaste besök på en vårdcentral. Det är sämst i landet.        

Diagnoserna där Västmanland är bra/bäst

För våra två vanligaste cancerformer, bröstcancer och prostatacancer är dödligheten låg. I Västmanland överlever flest i landet efter de två diganoserna. Västmanland ligger också bra till när det gäller väntetider i prostatacancervården, på 5:e plats i landet.

Här kan du klicka dig in på Västmanland och jämföra hur vården står sig i jämförelse med andra regioner