Abramovitj och förhandlarna ska ha drabbats av röda, rinnande ögon och flagnande hud. En källa till Wall Street Journal säger att de nu hämtat sig och att det inte finns någon risk för deras liv.

Enligt uppgifter till The Guardian vårdades personerna i Turkiet efter händelsen.

”Roman tappade synen i flera timmar”, säger en person med insyn till tidningen.

Oligarken deltar i förhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina på begäran av ukrainska myndigheter. Under vistelsen i Kiev ska Abramovitj bland annat ha träffat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som inte ska ha påverkats, enligt en talesperson för presidenten.

”Vet att Ryssland är kapabla till det”

Enligt experter som utrett händelsen är det svårt att avgöra om symtomen orsakades av ett kemiskt eller biologiskt preparat eller någon form av elektromagnetisk strålning, skriver Wall Street Journal.

En amerikansk källa säger samtidigt till Reuters att underrättelseuppgifter tyder på att det inte rörde sig om en förgiftning, utan snarare att de drabbade reagerat på något i deras omgivning. Källan gav inga vidare detaljer om tänkbara orsaker.

Enligt Martin Kragh, som är Östeuropaforskare vid Utrikespolitiska institutet, är det ännu svårt att bedöma exakt vad som hänt. Med tanke på Rysslands historia är det dock inte helt osannolikt att det kan röra sig om en förgiftning, menar han.

– Det har bekräftats tidigare under flera års tid att den ryska staten vid några tillfällen har använt olika gift mot politiska motståndare. Att de är kapabla att använda sådana preparat vet vi, men vi vet inte exakt vad som hänt i det här fallet, säger han i Aktuellt.

Chelsea-affären stoppades av sanktioner

Abramovitj, som kanske mest är känd som ägaren till den engelska fotbollsklubben Chelsea, finns med på listan över de oligarker som både EU och Storbritannien riktat sanktioner mot under kriget.

Samtidigt har han i alla fall delvis markerat mot den ryska invasionen. I början av mars meddelade oligarken att han tänker sälja klubben och skänka eventuell vinst till krigets offer. På grund av sanktionerna har dock en sådan affär inte kunnat bli av.