Skellefteå kommun skriver i ett pressmeddelande att slutkostnaden för kulturhusprojektet kommer att landa på 1 245 miljoner kronor, istället för 1 170 miljoner kronor.

”För Skellefteå kommun som är byggherre för kulturhusdelen, innebär detta en merkostnad på 6 miljoner kronor. För Skellefteå industrihus, som stått för byggandet av hotelldelen, blir summan 69 miljoner kronor över budget” skriver man i pressmeddelandet.

– Projektets komplexitet och innovationshöjd under resans gång har skapat utmaningar som vi inte alltid kunnat förutse. Givetvis har målet hela tiden varit att hålla budgeten men när det gäller så här stora och komplexa projekt som byggs över flera år finns många osäkerhetsmoment, säger Jan Sundbom, förvaltningschef på Support och lokaler.

”Tråkigt när budgeten inte håller”

I pressmeddelandet skriver man att skattekollektivet ”bara påverkas marginellt” och att merkostnaden till största del landar i kommunens bolagskollektiv.

– Det är givetvis alltid tråkigt när budgeten inte håller. Men vi har tagit höjd för stora delar av detta redan i bokslutet för 2021 varför det inte kommer att påverka våra andra projekt, säger Åsa Andersson, vd för Skellefteå Industrihus.