Volodymyr Zelenskyj har sagt att han ”inser att det är omöjligt” att helt driva bort Ryssland från Ukrainas territorium.

Samtidigt som nya förhandlingar mellan Kreml och Kiev väntas dra igång i Turkiet under måndagen öppnar Zelenskyj ännu en gång för en kompromiss kring Donbassregionen i östra Ukraina.

Upprepar kompromissförslag

Katarina Engberg, senior rådgivare och säkerhetspolitisk analytiker på fredsforskningsinstitutet Sieps, tycker inte att det är anmärkningsvärt att Zelenskyjs förslag kommer just nu.

– Han har sagt att vi kan förklara oss neutrala, bara vi får säkerhetsgarantier av medlemmarna i FN:s säkerhetsråd plus Tyskland och Turkiet, och vi kan diskutera en kompromiss när det gäller styrformerna för Donbass och Krim, säger Engberg och fortsätter:

– Jag antar att han vill betona det nu eftersom man går in i en ny förhandlingsrunda, så att man visar att det inte är Ukraina det är problem med om man inte når en fredsuppgörelse.

Från Rysslands sida vill man enligt Katarina Engberg i stället tona ner detta.

– Och det är inte så hoppingivande för övrigt, för om Putin verkligen ville göra upp så skulle han ta ett steg framåt.

”Kan vara taktiserande”

Engberg förmodar att förhandlingarna fortfarande kommer att hållas på en lägre nivå när det kommer till delegationernas ledningar, och när det gäller möjligheterna till en kompromiss kring Donbass är hon tveksam.

– Det låter lite konstigt. Om det är så är det en stor vändning i den ryska politiken men man måste vänta och se vad som händer på marken, och hänvisar till uppgifterna om att det just nu sker en förflyttning och koncentrering av ryska trupper till regionen.

– Det kan vara taktiserande bara. Tyvärr kanske man inte ska sätta allt för mycket hopp om fredsanda i Kreml.