2019 skrev Felicia Hogrell, då veterinärstudent på SLU, två debattartiklar i Expressen om sina erfarenheter efter praktik på ett slakteri.

I samband med den första artikeln ska två företrädare för utbildningen, på en stor föreläsning, ha sagt att studenters uttalanden i media kan skada utbildningen då lantbrukare som samarbetar med SLU kan välja att dra in praktikplatser. Studenterna skulle även ”tänka till” innan de skriver under artiklar med ”veterinärstudent”.

– Jag kände mig ifrågasatt och var tvungen att stå till svars inför mina 100 klasskamrater. Jag blev även kallad på ett möte där jag fick stå till svars för mina artiklar, ett möte som jag spelade in då jag kände att det inte var rätt, säger Felicia Hogrell.

Inspelningen låg sedan till grund för den JO-anmälan som hon valde att göra försommaren 2020.

– Jag ville inte att SLU skulle fortsätta göra så här, att försöka tysta studenter som använt sin yttrandefrihet.

Kritik från JO

Nu får SLU kritik från JO, som i sitt beslut skriver att utbildningens företrädare och universitetet ”agerat i strid med repressalieförbudet”.

”Det har även funnits en uppenbar risk för att övriga studenter kan ha uppfattat det som att de har en mer begränsad yttrandefrihet än andra medborgare, vilket är allvarligt”, står att läsa i beslutet.

– Jag är både glad och lättad över det här beslutet. Förhoppningsvis kommer det leda till att universitetet ser över hur de hanterar yttrandefrihetsfrågor, säger Felicia Hogrell.

Delar inte bilden

I JO:s utredning har universitetet framfört att man inte kränkt Felicia Hogrells yttrandefrihet, utan att det fanns ett missnöje bland studenter gentemot hennes första debattartikel och att man på efterföljande föreläsning informerade eleverna om att det är tillåtet att uttrycka sig i medier utan att universitetet lägger sig i, men att hur man titulerar sig kan få konsekvenser.

Angående det enskilda mötet beskrivs det från SLU:s sida inte ha innehållit någon repressalie eller negativ åtgärd gentemot Felicia Hogrell.

SVT har sökt SLU men utan framgång.