Jaana Aldegren bor i Munkedal och jobbar själv inom vården. Hon säger att hon känner till kvinnor som sökt men inte fått tillräcklig hjälp på regionens bristningsmottagningar.

– Huvudproblemet inom vården i dag är att den inte är jämlik och det bryter mot hälso- och sjukvårdslagen. Har du tur bor du nära Huddinge eller Linköping, och har du otur bor du nån annanstans där du inte får adekvat hjälp, säger hon.

Skadades vid första förlossningen

Jaana Aldegren skadades när hon födde sin första dotter och hon kände direkt att något inte var rätt. Men hon gick igenom ytterligare en graviditet och förlossning. Problemen fortsatte.

– Jag visste exakt var jag kunde stanna bilen för att kunna gå och kissa och bajsa, för jag kunde inte hålla mig.

Vården ansåg länge att hon hade en bristning av andra graden, men först 2017 konstaterade man att det var trasiga muskler i mellangården och en stor levatorskada, vilket innebär en skada i bäckenbotten, som orsakat de långdragna besvären. I samband med det opererades hon igen och i dag är livskvalitén bättre.

Jaana Aldegren driver på för att kvinnosjukvårdens kunskaper om bristningar och allvarliga förlossningsskador ska bli bättre.

Du kan höra mer hur hon känner och om vad hon tycker vården bör fokusera på i klippet ovan.