Att Region Stockholm länge legat i botten av statistiken är ingen nyhet för Mia Ahlberg. Ändå har hon ingen tydlig förklaring till att det ser ut som det gör. 

– Länge så skyllde man på att det var på grund av att barnen var större eller att kvinnorna var annorlunda men där är vi lyckligtvis inte i dag utan vi har förstått att det är någonting vi måste göra annorlunda.

Region Stockholm sämst i landet

Även om Region Stockholm förbättrat sig de senaste åren så är regionen under den senast uppmätta femårsperioden tillsammans med Sörmland sämst i landet. De ligger även högre än Västra Götaland som också är en stor region med flera kliniker.

–  Vi började senare med att utbilda och fokusera därför tar det lite längre tid för oss men vi är på samma väg som de andra. Så för oss gäller det nu att hålla i, att fortsätta, säger Mia Ahlberg.

Utredare: Borde förbättrat sig mer

Men Karin Källén, utredare på Socialstyrelsen, som har gjort en analys av de senaste siffrorna för Uppdrag granskning, menar att Stockholm borde ha kunnat gå ner mer och snabbare eftersom de legat på högre nivåer än andra regioner.

– Det är alltid lättare att förbättra sig om man ligger högt från början, säger Karin Källén.

Många erfarna barnmorskor har slutat

Enligt Mia Ahlberg har personalen på förlossningsavdelningarna i Stockholm, precis som på många andra håll, fått utbildning i hur de ska göra för att förebygga bristningar. Varför det inte har fått samma effekt som på andra håll har hon svårt att svara säkert på, men hon har sina teorier:

– Vi har tappat väldigt många erfarna barnmorskor till andra delar av vården. Och erfarenhet handlar väldigt mycket om yrkesskicklighet, känsla och kunskap. Tappar man mycket av det så är det svårt att överföra den kliniska kunskapen till de nya.

Varför har man tappat de erfarna här?

– Det har ju att göra med att vi inte har haft en bra arbetsmiljö i Stockholm på väldigt länge. Man orkar inte.

I klippet hör du Mia Ahlberg resonera mer om varför det ser ut som det gör i Stockholm – och vad regionen behöver göra för att bli bättre.