The South Col, som glaciärformationen kallas, har förlorat omkring 55 meter i tjocklek de senaste 25 åren, enligt studien som leddes av forskare från University of Maine och som publicerades tidigare i veckan i Nature.

Toppen på islagret var omkring 2 000 år gammalt, vilket innebär att glaciären nu smälter cirka 80 gånger snabbare jämfört med hur lång tid det tog för den att bildas.

Om smältprocessen fortsätter i samma hastighet kommer South col ”sannolikt att försvinna inom några få decennier”, säger Paul Mayewski, ansvarig för studien, till National Geographic.

Ökar risken för översvämningar

South Col-glaciären befinner sig på en höjd av cirka 7 900 meter ovanför havsytan och blott en kilometer nedanför toppen av världens högsta berg.

Det oroande fyndet går i linje med tidigare forskning som har visat att Himalayas glaciärer smälter allt snabbare.

I takt med att glaciärerna blir mindre ökar bland annat risken för översvämningar i de hundratals sjöar som har bildats i anslutning till bergen i området.

Himalayas glaciärer spelar en avgörande roll för de nära två miljarder människor som lever runt omkring bergsområdet och dess floddalar.