Det var den 14:e september som en djurtransport från Rumänien stoppades i tullen efter misstankar om att hundarnas pass och vaccinationsintyg var förfalskade. En hund var i så dåligt skick att den avlivades direkt men de resterande 14 hundarna har, sedan beslutet om avlivning överklagades, befunnit sig i förvar på en gård i norra Skåne.

Oklart vem som tar kostnaden

Kostnaden för att hålla hundarna på uppstallningsplatsen uppgår till 1900 kronor om dagen och än så länge har förvaret kostat närmare 290 000 kronor. Vem som i slutändan får stå för notan är i dagsläget oklart. Det är nämligen djurhållaren, den rumänske transportören, som kommer att faktureras för kostnaden.

– Är det så att djurhållaren inte betalar så kommer det att vara staten som får stå för kostnaden i slutändan, säger Ola Svensson som är enhetschef på Länsstyrelsen i Skåne.

Ärendet kan dra ut på tiden

Såväl hundarnas öde som slutpriset för deras förvar är okänt. Förvaltningsrätten väntas inom kort ta beslut om huruvida hundarna ska avlivas eller ej men det finns fler rättsinstanser. Länsstyrelsens enhetschef tror att beslutet kommer att överklagas oavsett utgång.

- The risk is that it will not end after a decision in the Administrative Court, says Ola Svensson.

SVT Nyheter Skåne has been in contact with the animal transporter, but he refuses to comment on the matter further.