Prisuppgången är den största sedan Snap börsnoterades för snart fem år sedan. I rapporten skriver företaget att intäkterna för första kvartalet ser ut att landa på 1,03-1,08 miljarder dollar och att antalet dagliga användare av det sociala nätverkets tjänster väntas öka till 328-330 miljoner. Rapporten visar även upp ett oväntat starkt resultat för fjärde kvartalet 2021

Förlorade drygt två miljarder

Uppgången kommer sedan Snap-aktien i torsdagens handel rasat med 24 procent – sänkt av kurskollapsen för Facebook-ägaren Meta Platforms aktie. Vid stängning på torsdagen hade Meta tappat omkring en fjärdedel av sitt börsvärde motsvarande nästan 2 200 miljarder kronor.

Analytikern Justin Patterson skriver i ett kundbrev att Snaps goda resultat beror på en solid tillväxt för försäljningen, en effektiv annonsaffär och att nya tjänster som Spotlight och Maps börjat generera pengar.

Trots det stora stora kurslyftet räcker det ändå inte till för att täcka upp för kursnedgången sedan oktober i fjol på 67 procent – då Snap varnade för negativa effekter på annonsaffären från Iphonetillverkaren Apples stärkta integritetsskydd och konsekvenser till följd av den komponentbrist som präglar världsmarknaden.