Att användarna är för gamla är inget nytt. Zuckerberg har i ett par år nu försökt föryngra farbror Facebook. Instagram köpte dem lite tid. Sen behövde Insta poppas till också för att inte tappa helt till Snap. Nu ängslas man över att kidsen flockas hos Tik Tok. Kepsen bakfram och sneakers på har alltså inte hjälpt.

Det är därför som bolaget döpte om sig till Meta och går all in på hypade Metaverse. Man hoppas förnya och föryngra sig genom att bli först med att bygga världen vi ska hänga i med VR-glasögon och mötas, dejta och gå på konsert virtuellt. 

Räntan går upp nu

Facebook-aktiens ras ska också sättas i ett sammanhang av att techbolag inte längre flyger uppåt med raketbränsle på börsen. Räntan går upp nu. Det brukar alltid pressa börsen. Allra mest pressar det de högst värderade bolagen, alltså tech.

Även Spotify, som inte har användartillväxt nog att leva upp till förväntningarna, rasade med 19 procent efter sin kvartalsrapport. Samma sorts besvikelse låg bakom Netflix 30-procentiga ras för några veckor sedan.  

Så är detta slutet på techbubbla 2.0? Kommer hela rasket rasa som IT vid millennieskiftet? Nej. I dag står det klart bortom allt tvivel att allt i samhället håller på att digitaliseras. När den första IT-bubblan briserade så lät det smart att säga att ”klart ingen vill handla kläder på nätet, man vill klämma och känna på dem i verkligheten så det var bara en tidsfråga innan Boo.com gick i konken”. Resten är e-handelshistoria. 

Annonsförsäljningen går finfint

Pandemin gav en turboeffekt på digitaliseringen när till och med gammelmormor började nätshoppa. Så i dag är det snarare i enskilda sektorer och bolag som det kan uppstå bubblor. Inte hela tech-branschen i stort. För ”tech” är ju i dag snart sagt all verksamhet som kan digitaliseras i någon utsträckning. Och det råder ingen nöd på de andra jättarna. Google kom tidigare i veckan med nytt rekordresultat. Annonsförsäljningen går finfint. Apple gladde också med fina kvartalssiffror.  

The death of one, the other… yes, you can connect the rise and fall of the giants.

Apple's privacy changes have caused many to choose "do not want to be tracked by online advertisers" when installing an app.

This has been bad for Facebook, which has made it more difficult to target ads accurately when they can not as easily track us outside their own app.

But not a problem for Google, which through all its various services continues to keep a good eye on us.

Of course, Apple also benefits from it.

The brand is strengthened in the eyes of consumers and their own advertising channels are not affected. 

Spends their money where you spend your time

The great danger for all tech companies that live on our attention, is that someone else comes and steals our time.

Even the successful Tik Tok, which seems to be growing uninterrupted, is starting to look anxiously over the shoulder for new kids on the street like Roblox and other games that steal… time!

Where you spend your time, where advertisers spend their money.

There, the companies are growing to new record valuations.  

What if you spent a little less time on everything called games and social media?

It would really lead to a proper tech race on a broad front.

It would also drag Microsoft down, which has now entered more into the gaming world.

But that we would spend less time at the screen, it will not happen, right? 

No need to panic in Silicon Valley, then.

Just a speed bump that the tech billionaire happened to miss with his Lamborghini, so that the chassis was scratched a little.

Although the bill was $ 200 billion at the workshop, the car is still intact.

Some, who think that Facebook's investment in Metaverse is smart, probably see the buying situation now.