Vänsterpartiet rustar inför valåret och samlas i dag för en sista partikongress.

Partiet har haft medvind i opinionssiffrorna sedan i somras tappat något i den senaste mätningen. Men partiledare Nooshi Dadgostar är optimistisk.

– Jag går ju in i den här valrörelsen på ett ganska trevligt sätt. Vi har genomfört de kanske största reformerna under den här mandatperioden, säger Nooshi Dadgostar i Morgonstudion.

Hon pekar främst på de stoppade hyreshöjningarna i somras.

– Sedan har vi fått igenom den största reformen av sjukförsäkringen på hela 2000-talet. Och nu för första gången lägger vi fram ett stort pensionsförslag på riksdagens bord, säger hon.

”Beredda att ta det ansvaret”

Samtidigt är V-ledaren tydlig med att partiet vill vara en del av nästa regering.

– Jag är ute efter att vi ska få regeringsunderlag, säger Nooshi Dadgostar.

– Vi är beredda att ta det ansvaret. Det kommer att innebära kompromisser men det kommer också göra det enklare att genomföra alla de förslag vi har, säger hon.

”Industrin viktig faktor för oss”

Något som också ska diskuteras är hur partiet ska vinna väljare i bruksorterna. Dadgostar fick i veckan kritik för att partiet tonar ner klimatpolitiken till förmån för att locka väljare inom industrin.

– Industrin är en väldigt viktig faktor för oss. Sverige är ett industriland, vi har stor industrivana. Om vi hittar ett sätt att göra stål på utan att använda fossila bränslen är det ett internationellt genombrott, säger Nooshi Dadgostar.

Keywords: