Talibanerna har de senaste dagarna haft samtal med representanter för USA, Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Italien och EU samt träffat norska humanitära organisationer.

Jan Egeland, ledare för det norska flyktingrådet, sa på tisdagen att han fått tydliga, bindande löften från talibanerna om att flickor ska få utbildning på alla nivåer från och med mars. Han konstaterade också att talibanerna lovat att skydda minoriteter i Afghanistan.

Talibanernas tillförordnade utrikesminister Amir Khan Muttaqi säger i en intervju med NRK att han är nöjd med mötet i Norge, men vill inte kommentera om de har gett några konkreta löften.

Tillbakavisar kritik

Talibanerna tog makten i Afghanistan i augusti efter att USA:s militära styrkor lämnat landet. Den nya regeringen i landet består nu enbart av män och flera etniska grupper är inte representerade, något som väckt kritik men tillbakavisas av Muttaqi.

NRK: Dina motståndare har inte fått en enda position?

– Visa mig världen... När Biden vann valet, gav han ett departement till Trumps folk? Varför ställs sådana krav på oss som inte finns någon annanstans i världen?

I en video på sociala medier syns talibansoldater slå kvinnor som demonstrerar för sina rättigheter i Kabul den 8 september förra året. När NRK konfronterar Muttaqi med videon ifrågasätter han om det ens är talibaner på videon.

– När jag ser bilder på min soldat som attackerar kvinnor på det här sättet tvivlar jag på om det kan vara en av våra. Eller om någon utger sig för att vara taliban, säger han.

NRK: Så du menar att era soldater inte har slagit kvinnor?

– Våra soldater har fått order om att inte slå någon utan rättegång. De har order om att förövare ska behandlas med respekt, föras till polisstationen och ställas inför rätta inom 72 timmar. Det är domstolen som ska avgöra en persons öde.

”Viktigt tillfälle att diskutera akuta frågor”

Norges statsminister Jonas Gahr Støre har avvisat att de kritiserade mötena i Norge är ett erkännande av talibanstyret.

”Mötet var ett viktigt tillfälle att direkt diskutera akuta frågor och lägga grunden för fortsatta diskussioner,” skriver den norska regeringen i ett gemensamt uttalande på tisdagen när de 15 talibanerna återvänt till Afghanistan.

Regeringens uttalande tar inte upp om det gjorts några specifika skyldigheter eller avtal med talibanerna.