Kanada har, tillsammans med Ryssland/Sovjet tagit flest VM-titlar i historien.

Danmark kan inte mäta sig med dem, över huvud taget. Faktum är att Danmark aldrig besegrat Kanada – förrän i kväll.

Hård press i slutminuterna

Danmark, som förlorade med hela 0–47 mot Kanada i ländernas första möte vid VM i Stockholm 1949, vann med 3–2 – efter att ha tagit ledningen halvvägs in i den första perioden och sedan aldrig släppt den.

Kanada stod för en extremt hård press i matchens slutminuter, och lyckades reducera till 2–3 genom Ryan Graves med knappt fyra minuter kvar att spela, men lyckades aldrig få in en kvittering.

Dansk kvartsfinalchans

Därmed vann Danmark, efter att tidigare ha förlorat sju matcher och spelat en oavgjord mot Kanada, äntligen mot de nordamerikanska giganterna.

Segern gör även att Danmarks dröm om en kvartsfinalplats lever vidare i allra högsta grad. Laget ligger fyra i gruppen inför slutomgången. De möter då Slovakien, som ligger tre poäng efter just Danmark. Om Danmark tar poäng där är avancemanget klart.