Det blir en repris på semifinalerna i VM 2021 i Egypten. Danmark ställs mot Spanien och Sverige ställs mot Frankrike.

Den gången var det Sverige som segrade men inför inför fredagens match är det Frankrike som är favoriter att vinna, i alla fall enligt SVT:s expert Magnus Grahn.

– Jag tror att vi kommer få se en tät match. Frankrike är på pappret lite bättre just nu och har många matchvinnare i sitt lag. Jag tänker till exempel på, kanske världens bästa handbollsspelare just nu, Dika Mem. Men Sverige har ändå goda chanser att överraska och slå Frankrike igen, säger han.

Stoppa växelspelet

Grahn tar upp tre viktiga nycklar för att Sverige ska kunna vinna mot det franska favoriterna. Den första handlar om det svenska försvaret.

– Att ha ett tufft och aggressivt försvarsspel med Oscar Bergendahl i spetsen. Få stopp på Dika Mem och på Frankrikes stora växelspel, det är en nyckel, säger han.

Den andra nyckeln handlar om att Sverige måste spela med ”smartness”, läsa av de franska spelarna och hitta lägen att lura Frankrike i deras försvarsspel.

– Sverige måste spela smart för Frankrike har ett fysisk försvarsspel, det är storvuxna franska mittförsvarare som vi måste lura i anfallsspelet. Med lura menar jag att kunna locka ut dem så vi kan använda ett brett spel  och våra kanter – det är en helt avgörande faktor. 

– När jag pratar om smartness så är det viktigt att Glenn Solberg och Martin Boquist hjälper laget, framförallt i anfallsspelet. Att sätta upp ett spel som passar fransmännen illa, säger Grahn.

”Kan inte bara förlita oss på Gottfridsson”

Grahn har flera gånger under detta mästerskap hyllat Jim Gottfridsson och menat att han är en nyckelspelare för det svenska laget. Men i denna match kommer man inte kunna förlita sig på att han ska bära laget själv.

- More nine-meter players than Jim Gottfridsson have to deliver at the same time.

Jonathan Carlsbogård must have a good day, Albin Lagergren must have a good day and so on.

We can not only rely on Jim Gottfridsson, because it is not enough against France, but more players at nine meters must be good at the same time. 

Rysar-semin will be played tomorrow 20.30.

CLIP: Sweden faces France - after Denmark's collapse (January 27, 2021)

Javascript is disabled

Javascript must be turned on to play video

Read more about browser support

The browser is not supported

SVT does not support playback in your browser.

We therefore recommend that you switch to a different browser.

Read more about browser support

France to the semifinals - where Sweden awaits.

Photo: TT Nyhetsbyrån / Bildbyrån