Linn Svahn har varit världens överlägset bästa sprintåkare denna säsong, och vann fyra raka tävlingar innan hon kraschade i Ulricehamn och skadade axeln.

Därmed var hon klar guldfavorit inför VM-debuten i dag. Men där blev det uttåg redan i semifinal, där hon slutade sist. I samma semifinal blev den näst största svenska favoriten, Maja Dahlqvist, utslagen.

Utökade ledningen

Men det blev ändå svenskt VM-guld, till IFK Umeås Jonna Sundling.

Sundling utökade ledningen allt eftersom, och tog till slut ett överlägset VM-guld, före den regerande guldmedaljören Maiken Caspersen Falla och Annamarija Lampic och Johanna Hagström på fjärde plats.

– Jag är så lycklig just nu! Jag har drömt om det här och att nå toppen och ta denna seger är fantastiskt! Jag är så lycklig, säger en glädjestrålande Sundling i den officiella segerintervjun strax efter loppet, och när hon några minuter senare kom till SVT Sports intervjumikrofon fortsatte hon att stråla:

– Jag är helt tom! Jag vet inte riktigt, det är bara så himla kul och jag är så glad att jag står här i dag, det är helt fantastiskt! Jag har haft en strulig sista tid och att lyckas här i dag känns helt fantastiskt. Jag har lärt mig att man bara ska kolla framåt, så just nu var jag bara i nuet och körde på och hoppades på det bästa, sade hon.

”Det är överlägset!”

SVT Sports expert Anders Blomquist var mäkta imponerad.

– Det är överlägset, hon är i en helt egen division! Hon är lika överlägsen som när hon vann junior-VM-guld, utbrast han, och fortsatte lite senare:

– Som hon har längtat, och som hon har kommit in i säsongen! Hon har inte varit i toppform, men den kom ändå.

– Hon krossar allt och alla i dag! Det är en som är helt överlägsen i dag, och det är Jonna Sundling. Som jag unnar henne det!

Guldet var Sveriges första i damernas sprint sedan Emelie Öhrstig 2005, som fram till i dag var den enda svenska kvinnan som tagit VM-guld i sprint.