Blijf hier op de hoogte van het belangrijkste coronanieuws vanuit binnen- en buitenland.

Live: Kamer debatteert over ontwikkelingen rond coronavirus

Braziliaanse variant is de besmettelijkste tot nu toe
Een internationaal team van wetenschappers bevestigt de besmettelijkheid van de Braziliaanse coronavirusvariant in het blad Science. De exacte besmettelijkheid kan twee keer zo hoog zijn als de klassieke coronavirusvariant, al zal dit per land verschillen. De verspreiding hangt af van bijvoorbeeld de aanwezigheid van immuniteit en de bevolkingssamenstelling.

Het OMT gaat uit van 49 procent meer besmettelijkheid ten opzichte van de klassieke coronavirusvariant. Het RIVM maakt zich grote zorgen over de opmars in Nederland, omdat het virus behalve besmettelijker ook resistenter is tegen vaccins.

De P1-variant, zoals het Braziliaanse virus in de wetenschap wordt genoemd, kent zeventien mutaties. Dit zijn toevallige vervormingen, een verschijnsel dat toeneemt naarmate de verspreiding toeneemt waarmee de kans op besmettelijkheid ook toeneemt. De vorm van de uitsteeksels van de mutaties is in het Braziliaanse geval heel geschikt om zich te binden in het menselijk lichaam.

een paar seconden geleden

Máxima brengt werkbezoek aan Internationaal Theater Amsterdam
Koningin Máxima heeft donderdagmiddag het Internationaal Theater Amsterdam bezocht. Het werkbezoek stond in het teken van de gevolgen van de coronacrisis voor de programmering en de nieuwe manieren die zijn gevonden om in deze periode een groot publiek te kunnen blijven bereiken. Máxima sprak met de directie  over de omschakeling van het jaar 2019, toen 350.000 bezoekers ITA-activiteiten bijwoonden, naar de uitbraak van de coronapandemie waardoor veel voorstellingen geannuleerd moesten worden.

een paar seconden geleden

D66 en GroenLinks willen keuzevrijheid AstraZeneca
Als alle 60-plussers die dat willen zijn ingeënt tegen het coronavirus, zouden mensen jonger dan 60 zelf de keuze moeten hebben om zich te laten prikken met het AstraZeneca-vaccin. Dat zeiden D66 en GroenLinks tijdens het coronadebat vandaag.

Voorlopig zijn de AstraZeneca-doses nog nodig om de groep van 60-plussers in te enten. Maar wat gebeurt er met de vaccins als die groep eenmaal is beschermd, vragen D66 en GroenLinks zich af. Zij willen dan ook "mensen de keuzevrijheid geven" zodra vaccins "niet meer binnen de vaccinatiestrategie worden toegepast, maar wel beschikbaar zijn".

D66'er Jan Paternotte wees er op dat het Europees geneesmiddelenbureau EMA de voordelen van prikken met AstraZeneca vindt opwegen tegen de nadelen. GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld vraagt zich af of het besluit over AstraZeneca "wel in verhouding" is.

Ook andere partijen gaven aan wel te voelen voor meer keuzevrijheid.

een paar seconden geleden

een paar seconden geleden

Noorwegen schuift besluit over gebruik AstraZeneca voor zich uit 
De Noorse regering wil meer tijd nemen om tot een besluit te komen over het al dan niet voorzetten van het prikken met AstraZeneca. Dat heeft minister van Volksgezondheid Bent Hoeie donderdag gezegd. Eerder op de dag bracht het Noorse instituut voor Volksgezondheid (NIPH) het advies uit om te stoppen met het vaccin. Het gebruik van AstraZeneca ligt sinds 11 maart stil in Noorwegen.

een paar seconden geleden

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuisvoor de derde dag op rij gedaald
Het aantal coronapatiënten op intensive cares en verpleegafdelingen stabiliseert, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maakte vandaag bekend dat het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen voor de derde dag op rij is gedaald. In totaal zijn nu 2.477 patiënten met COVID-19 opgenomen, 22 minder dan woensdag.

"Er is momenteel voldoende ic-capaciteit beschikbaar voor landelijke spreiding", zegt hij in een toelichting op cijfers over opgenomen patiënten.

Het LCPS maakte ook bekend dat er in de afgelopen 24 uur 16 mensen zijn overgebracht naar ziekenhuizen in andere delen van het land, van wie vijf op de intensive care. Dat moet de druk op intensive cares en verpleegafdelingen gelijkmatig spreiden.

Bekijk hier de belangrijkste coronacijfers van vandaag in zes grafieken.

een paar seconden geleden

Vanaf 15 mei quarantaineplicht voor reizigers uit risicogebied
Het kabinet zal volgens de NOS morgen het besluit nemen om vanaf 15 mei een quarantaineplicht in te voeren voor mensen die vanuit een risicogebied naar Nederland reizen. Reizigers uit risicolanden zouden eigenlijk nu al tien dagen in quarantaine gaan, maar dat wordt vaak niet nageleefd. Het kabinet wil die plicht gaan handhaven met boetes, waarschijnlijk ter hoogte van 95 euro.

De quarantaine duurt in principe tien dagen, maar kan verkort worden tot vijf dagen als iemand op de vijfde dag een negatieve coronatest krijgt. De plicht gaat waarschijnlijk gelden voor reizigers uit gebieden die code oranje of rood hebben. Op dit moment is dat de hele wereld, omdat het kabinet tot 15 mei een negatief reisadvies heeft afgegeven.

8 minuten geleden

Mensen uit 1952 vervroegd uitgenodigd voor coronaprik
Mensen die geboren zijn in 1952 kunnen zich eerder dan gepland laten inenten tegen corona. De leeftijdsgroep ontvangt vanaf dinsdag een uitnodiging voor een vaccinatie van het RIVM. Ook kunnen deze mensen nu alvast zonder uitnodiging online een afspraak maken.

Het gaat in totaal om ongeveer 200.000 mensen die het vaccin van Pfizer/BioNTech krijgen bij de GGD. Eigenlijk zou deze groep pas eind april een uitnodiging en begin mei een prik krijgen, maar door een eerdere extra levering van het Pfizer-vaccin komen ze vroeger in aanmerking, aldus een woordvoerder van het RIVM.

Een andere reden voor het verschuiven van het prikschema kan volgens haar zijn dat sommige mensen die eerder aan de beurt waren, niet direct een afspraak hebben gemaakt bij de GGD. Daardoor blijven er afspraakmomenten openstaan.

8 minuten geleden

13 minuten geleden

'Merkel morgen geprikt met AstraZeneca-vaccin'
De Duitse bondskanselier Angela Merkel ontvangt morgen haar eerste prik met het AstraZeneca-vaccin, meldt Die Welt. Duitsland heeft net als veel andere landen tijdelijk besloten het AstraZeneca-vaccin niet toe te dienen aan mensen onder de zestig jaar. De 66-jarige Merkel zit in de leeftijdsgroep die dus nog wel met het vaccin geprikt wordt.

Merkel wil met haar vaccinatie uitdragen dat er nog steeds vertrouwen is in het AstraZeneca-vaccin. Eerder deze maand werd ook de 65-jarige bondspresident Frank-Walter Steinmeier al ingeënt.

31 minuten geleden

'Vaccineren niet alleen nuttig voor jezelf, maar voor hele maatschappij'
Jongeren onder de dertig jaar doen er verstandig aan om zich te laten vaccineren wanneer zij aan de beurt zijn, ook al lopen zij nauwelijks het risico om te overlijden aan COVID-19. Dat benadrukt Bart-Jan Kullberg, voorzitter van de Gezondheidsraad, in gesprek met Tweede Kamerleden.

"Er zijn meer redenen dan jezelf om je te laten vaccineren. Je doet het ook om anderen niet te besmetten en om het virus het land, of de wereld, uit de helpen", aldus Kullberg. "Het lijkt mij heel redelijk om niet alleen het nut voor jezelf mee te nemen, maar ook het nut voor anderen en de maatschappij."

35 minuten geleden

Denemarken wil AstraZeneca-voorraad verdelen onder ontwikkelingslanden 
De overgebleven voorraad aan AstraZeneca-vaccins in Denemarken wordt mogelijk naar ontwikkelingslanden gestuurd, dat zegt Hans Kluge, bij de WHO verantwoordelijk voor Europa, na een gesprek een gesprek met een vertegenwoordiger van de Deense gezondheidsautoriteit. 

Denemarken heeft zo'n 2,4 miljoen AstraZeneca-vaccins de plank heeft liggen. Naar welke landen het gestuurd zou kunnen worden, is nog niet duidelijk. Het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken werkt naar verluidt nog aan een plan hiervoor. Het is overigens niet de enige optie: Tsjechië zou de vaccins op willen kopen. 

Woensdag werd bekend dat Denemarken definitief afziet van het gebruik van het AstraZeneca-vaccin. Het land besloot vorige maand al het prikken met het vaccin stil te leggen. Het ging toen nog om een tijdelijke stop.

één uur geleden

één uur geleden

Coronacrisis heeft invloed op onze slaap: 'We staan later op en slapen langer'
We staan later op en worden vaker wakker worden zonder wekker. De coronacrisis heeft ook invloed op onze slaapgewoontes. In de rubriek Gezond of niet duiken we in een onderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: slapen we beter door de lockdown?

één uur geleden

Reguliere zorg verder teruggeschroefd wegens coronadrukte
De reguliere zorg is afgelopen week nog verder afgeschaald. Dat komt doordat er steeds meer coronapatiënten in ziekenhuizen liggen. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is de zogeheten kritiek planbare zorg minder vaak beschikbaar. Dit zijn ingrepen die binnen zes weken moeten gebeuren. Vorige week kon 79 procent van de ziekenhuizen zulke behandelingen op tijd leveren, nu is dat 69 procent.

Bovendien zijn er minder operatiekamers in gebruik. Van alle operatiekamers is nog 68 procent in gebruik. Vorige week was dit 73 procent. In enkele ziekenhuizen is minder dan 40 procent van de operatiekamers beschikbaar.

De NZa wil daarom niet dat de coronamaatregelen worden versoepeld. De toezichthouder heeft minister Tamara van Ark (Medische Zorg) gevraagd om de komende weken vast te houden aan de huidige maatregelen. De druk op de intensive cares wordt steeds groter, vooral in het midden van het land. Daar komt de kwaliteit van de zorg in gevaar, waarschuwt de NZa.

2 uur geleden

Cultuursector wil bijdrage leveren aan herstel
De cultuursector kan een grote bijdrage leveren aan het economisch en maatschappelijk herstel na de coronacrisis, maar heeft daar geld voor nodig. De Raad van Cultuur zegt op jaarbasis 477 miljoen euro extra nodig te hebben, schrijft de raad donderdag in een brief aan informateur Herman Tjeenk Willink. Dat geld kan bijvoorbeeld worden gebruikt om het cultuuraanbod te verbreden, wat onder meer tot extra werkgelegenheid leidt.

3 uur geleden

Duitse minister wil dat deelstaten direct strengere coronamaatregelen treffen
Jens Spahn, de Duitse minister van Volksgezondheid, roept de Duitse deelstaten op direct strengere coronamaatregelen te nemen en niet te wachten op een wetswijziging van bondskanselier Angela Merkel.

Merkel werkt aan een wet waarmee de regering buiten de zestien deelstaten om landelijke maatregelen kan nemen. Het voorstel moet nog door het parlement worden goedgekeurd, maar Spahn vreest dat dit te veel tijd in beslag neemt. "We weten door de afgelopen herfst wat er gebeurt als we niet snel handelen", aldus de minister. "We moeten het contact tussen mensen zo snel mogelijk drastisch beperken."

3 uur geleden

Eén op de drie ouders snapt vaak de lesstof van groep 8 niet
Eén op de drie ouders begrijpt de lesstof van groep 8 vaak niet. Bij ouders met een afgeronde hbo-opleiding of universitaire opleiding gaat het om een aandeel van 20 procent en bij ouders met een mbo-opleiding om 39 procent, blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG. Waardoor de ouders moeite met de lesstof hebben, is niet onderzocht.

Volgens de onderzoekers laten mannen vaker weten de lesstof van hun kinderen in groep 7 en 8 goed te begrijpen, terwijl vrouwen juist de lesstof in groep 1, 2 en 3 beter begrepen en konden uitleggen. Aan het onderzoek deden ruim tweeduizend gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd mee.

De wetenschappers zien ook andere duidelijke verschillen tussen mannen en vrouwen. Zo raken mannen minder gefrustreerd door het lesgeven. Maar vrouwen kunnen beter schakelen tussen de rol van leerkracht en de rol van ouder. Ook kunnen ze als leerkracht beter omgaan met kinderen in verschillende groepen.

Tevens speelt de grootte van het gezin een rol. Van de ouders met één kind zegt 9 procent vaak gefrustreerd te zijn door het thuisonderwijs, bij ouders met drie of meer kinderen gaat het om slechts 2 procent.

3 uur geleden

5 uur geleden

RIVM wil geen vrije keuze voor vaccins zolang er schaarste is
Voorlopig kan niemand zijn of haar eigen coronavaccin kiezen. Zolang er sprake van schaarste is, leidt een vrije keuze tot vertraging in de toediening. De schaarste zal zeker tot juni of juli aanhouden, verwacht Jaap van Delden van het RIVM. De programmadirecteur voor vaccinaties gaf donderdag in de Tweede Kamer een toelichting op de vaccinatiestrategie.

De PvdA wilde weten waarom mensen niet zelf mogen kiezen voor het AstraZeneca-vaccin als ze onder de zestig zijn. Vanwege een zeer zeldzame, maar ernstige bijwerking heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) besloten dit vaccin alleen nog aan mensen boven de zestig te geven. Onder meer de Trombosestichting pleit ervoor om zestigminners zelf te laten beslissen of zij toch een AstraZeneca-prik willen.

Maar volgens Van Delden zijn de vaccins van AstraZeneca zeker tot eind mei nodig voor mensen boven de zestig. Later volgt een nieuw besluit.

5 uur geleden

RIVM heeft tot eind mei alle AstraZeneca-vaccins nodig voor zestigplussers
Met de coronavaccins van AstraZeneca die Nederland de komende tijd geleverd krijgt, kunnen tot eind mei zestigplussers worden gevaccineerd. "Het is niet zo dat ik er niets mee kan, ze blijven gewoon nodig", zei Jaap van Delden, die bij het RIVM de leiding heeft over de coronavaccinaties, donderdag tijdens de briefing aan de Tweede Kamer.

Het AstraZeneca-vaccin wordt vanwege een zeer zeldzame bijwerking uit voorzorg niet meer aan mensen onder de zestig jaar gegeven. Mensen tussen de 60 en 65 krijgen het nog wel. In die leeftijdsgroep worden minder mensen getroffen door de zeldzame trombose en bovendien lopen zij een veel groter risico om na een besmetting ziek te worden of te overlijden aan COVID-19.

6 uur geleden

VS wacht nog minstens week met hervatten Janssen-vaccin
De VS zal nog zeker een week het Janssen-vaccin niet toedienen. De federale toezichthouder CDC heeft meer tijd nodig om het vaccin te beoordelen, nadat er zes meldingen over een zeldzame vorm van trombose waren binnengekomen. Als gevolg daarvan stopte de VS dinsdag tijdelijk met de toediening van het vaccin, waarna veel Europese landen dat voorbeeld volgden.

In de VS zijn al meer dan zeven miljoen doses van het Janssen-vaccin toegediend. Van dit vaccin is maar één dosis nodig. Het CDC bekijkt of het vaccin weer kan worden ingezet.

6 uur geleden

Verbod op vluchten vanuit Zuid-Afrika en Zuid-Amerika verlengd tot 1 mei
Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) kondigt aan dat het verbod op vluchten vanuit Zuid-Afrika en Zuid-Amerika wordt verlengd tot 1 mei. In deze landen komen zeer besmettelijke varianten van het coronavirus voor. Het verbod geldt voor reizigers uit alle Zuid-Amerikaanse landen, inclusief Suriname. Het vliegverbod geldt niet voor mensen met de Nederlandse nationaliteit.

Minister @CvNieuwenhuizen kondigt aan dat de geldende vliegverboden voor Zuid Afrika en landen in Midden- en Zuid-Amerika worden verlengd tot 1 mei 2021. ✈️ ➡️ - https://t.co/sNWdXauVv0

Avatar AuteurMinisterie IenWMoment van plaatsen19:17 - 14 april 2021

9 uur geleden

Britse variant ook op Sint-Maarten aangetroffen
De overheid van Sint-Maarten heeft woensdag de bevolking met klem opgeroepen zich te registreren voor een coronavaccinatie. Hij deed de oproep nadat bij 24 coronapatiënten de Britse variant was aangetroffen. Tot nu toe was die variant nog niet in Sint-Maarten vastgesteld, maar alleen op het Franse gedeelte van het eiland.

De Britse mutatie was al wel geconstateerd op Aruba, Curaçao en Bonaire. De overheid van Sint-Maarten liet eerder deze maand weten geen passagiers van deze eilanden meer toe te laten. Een deel van de mensen bij wie de variant nu is ontdekt, is onlangs op Aruba of Curaçao geweest.

De overheid is al enige tijd bezig met het aansporen van burgers om zich te laten registreren. Nu de Britse variant is aangetroffen, wordt de prikcapaciteit uitgebreid naar maximaal duizend injecties per dag.

Het doel is om 34.000 mensen volledig tegen COVID-19 vaccineren. Dinsdag hadden meer dan tienduizend mensen hun eerste dosis gekregen. Bijna vijfduizend van hen hebben ook hun tweede prik gehad. Het aantal geregistreerde besmettingen op Sint-Maarten is al lange tijd relatief klein. Woensdag ging het om 36 patiënten op een inwonertal van 40.000.

9 uur geleden

Ic-capaciteit opschalen naar 1.550 bedden lukt waarschijnlijk niet
Het gaat waarschijnlijk niet lukken om de landelijke ic-capaciteit op te schalen naar 1.550 bedden. Meerdere regio's zeggen hun aandeel niet te kunnen leveren, blijkt uit een rondgang van NU.nl langs alle tien zorgregio's in Nederland. Dat lukt niet door een gebrek aan personeel, dat ziek thuiszit vanwege een coronabesmetting of oververmoeid is. (Lees hier verder)

9 uur geleden

De Jonge: Overeenkomst met stichting voor sneltests is transparant
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) noemt de overeenkomst tussen het ministerie van Volksgezondheid en Stichting Open Nederland (SON) in een Kamerbrief wel degelijk transparant. De private stichting krijgt 925 miljoen euro van het Rijk om sneltests uit te voeren voor evenementen, maar onderzoeksplatform Follow the Money meldde dinsdag dat die overeenkomst onduidelijk en niet transparant is. (Foto: ANP)

9 uur geleden

gisteren om 23:43

Amerikaanse toezichthouder CDC verlengt Janssen-vaccinatiepauze
De vaccinatiepauze met betrekking tot het coronavaccin van farmaceut Johnson & Johnson in de VS is met een week verlengd. Een expertpanel van de Amerikaanse toezichthouder Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zegt meer tijd nodig te hebben om het mogelijke verband tussen het vaccin en zeldzame trombose te beoordelen.

Het CDC-panel kwam bijeen nadat de Amerikaanse autoriteiten hadden gemeld dat zes vrouwen binnen twee weken na toediening van het vaccin bloedproppen in de hersenen en een tekort aan bloedplaatjes hadden ontwikkeld. Een van de vrouwen is overleden.

De volgende bijeenkomst van het CDC-panel is nog niet gepland, maar wordt binnen zeven tot tien dagen verwacht.

gisteren om 23:07

Asielzoeker komt door coronacrisis moeilijker aan een baan
De COVID-19-pandemie heeft het voor asielzoekers met een verblijfsvergunning moeilijker gemaakt om aan een baan te komen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. In de afgelopen jaren is het aantal asielzoekers met een baan juist gestegen, maar de coronacrisis heeft daar een rem op gezet. (Foto: ANP)

gisteren om 21:12

België gaat de komende weken deels van slot 
In België gaan de scholen maandag weer open. Ook heft het land het verbod op niet-noodzakelijke reizen op. De terrassen mogen vanaf 8 mei weer open. Dan wordt ook meteen de avondklok afgeschaft en vervangen door een samenscholingsverbod.

Op 26 april mogen de kappers en mensen met andere contactberoepen weer aan de slag en gaan alle winkels weer helemaal open. De buitenbubbel, het aantal contacten buiten het huishouden waarmee Belgen in de buitenlucht mogen afspreken, wordt uitgebreid van vier naar tien.

Premier Alexander De Croo gaf woensdagmiddag een persconferentie over de beslissingen.

gisteren om 21:12

Stoppen met Janssen-vaccin levert zes weken vertraging op
In afwachting van het lopende onderzoek van het Europese geneesmiddelenbureau (EMA), zal Nederland in ieder geval een week lang geen Janssen-vaccins toedienen. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei dat een complete stop tot zes weken vertraging leidt.

Hoewel het EMA heeft gezegd dat de voordelen van het vaccineren zwaarder wegen dan de nadelen van een prikpauze, besloot het kabinet toch een pauze in te lassen. Dit naar aanleiding van een oproep van de fabrikant zelf, die adviseerde nader onderzoek af te wachten. Volgende week publiceert het EMA de bevindingen.

Lees hier meer over het Janssen-vaccin, het onderzoek en de vaccinatievertraging.

gisteren om 21:11

Albert Heijn begint met de verkoop van coronazelftests
Bij alle supermarkten van Albert Heijn zijn sinds woensdag coronazelftests te koop. Ook zijn ze online te bestellen. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt. De test is van Roche Diagnostics en is goedgekeurd door de Nederlandse overheid. De test kost 6,99 euro en klanten kunnen zowel online als in de winkels uitleg krijgen over hoe ze de test moeten gebruiken.

Terug omhoog