Na Sunweb organiseren ook TUI en Corendon samen een proefreis. Dat melden de reisorganisaties woensdag. Begin mei vertrekken er 180 reizigers naar het Spaanse Gran Canaria voor een all-inclusive vakantie van acht dagen.

De reisorganisaties worden ondersteund door de ANVR en het RIVM bij het organiseren van de reis. In tegenstelling tot de reis naar Rhodos van Sunweb, mogen bij deze vakantie de reizigers wel hun hotel verlaten. Geïnteresseerden kunnen zich vanaf maandag 19 april aanmelden voor de reis.

Onafhankelijke onderzoekers ingehuurd door de regering bekijken hoe de vakantiegangers zich op reis gedragen. De vraag is bijvoorbeeld of de reizigers zich aan de daar geldende basisregels houden, zoals handen wassen, mondkapjes dragen en afstand houden.

De bevindingen van het onderzoek naar Rhodos worden voorafgaand aan de reis naar Gran Canaria gepresenteerd, zodat eventuele conclusies van de eerste testvakantie "kunnen worden meegenomen", zegt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over de reis.

Veel belangstelling voor eerste reis

Er was veel belangstelling voor de eerste proefreis: voor 189 plaatsen hadden zich 25.000 mensen aangemeld. De vakantiegangers moeten voorafgaand aan de reis een negatieve PCR-test of iets vergelijkbaars laten zien, plus een negatieve sneltest. Bij thuiskomst moet dat nog eens, en moeten zij in thuisquarantaine.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de overheid van plan is dergelijke proefreizen ook uit te gaan voeren met andere vervoersmiddelen dan het vliegtuig, zoals de auto, trein of bus.