Leksand hade rest sig efter en tung förstaperiod där man endast mäktade med två skott på mål. Två snabba mål i andra perioden följt av Justin Kloos tidiga 3-1-mål i tredje perioden såg till att en seger för hemmalaget var nära.

Men med 8.19 kvar på klockan fick Joakim Thelin in pucken i nät och trodde att han hade satt den viktiga reduceringspucken för Oskarshamn. Men måljublet blev kortvarigt.

Efter en videogranskning på flera minuter dömdes målet bort efter att Johannes Salmonsson på reprisbilderna syntes ha knuffat in Leksandsbacken Calle Själn i målvakten Kasimir Kaskisuo varpå pucken tog sig över mållinjen.

– Hade vi fått 3-2 hade det blivit en annan match. Det hade känts bra om vi hade fått den med oss, säger Oskarshamns Fredrik Olofsson i C More.

”Onödigt”

I stället för en reducering och nerv in på sluttampen kunde Leksand hålla IKO borta från målprotokollet och till slut vinna med 4-1 efter att Marek Hrivik punkterat matchen i tom målbur.

– Det var onödigt. Jag tycker att vi hade något bra att bygga på efter första. Man lär sig väl i slutspelet att lag inte går bort sig enkelt. Do or die i morgon, det ska bli kul, säger Fredrik Olofsson.

Nu väntar en tredje och avgörande match i Leksand på tisdag där vinnaren avancerar till kvartsfinal.

– Två skott (i första perioden) är under all kritik. Oskarshamn fick en alldeles för lätt resa inledningsvis. Men med hjälp av publiken och det trycket vi fick så löste vi det, säger Leksands Jon Knuts.

Stjärnan agerade klackledare

Knuts hyllade publiken i Tegera arena, som dessutom fick hjälp av Johan Fransson. Den skadade backen agerade klackledare en stund i andra perioden och drog igång hemmapubliken.

– Det kunde jag ge mig fan på. Jag såg det inte själv men om någon skulle göra det är det han, säger Knuts.