Det stora spänningen i loppet blev kampen mellan Rosjö och Viktor Brännmark om silvret. Brännmark fick ett bra läge när han blev ikappåkt av vinnaren Fredrik Andersson och kunde ta rygg. Han höll sig kvar i ryggen nästan hela vägen in i mål men åt Rosjös ruggigt snabba slutforcering fanns inget att göra.

– Tack Fredrik, sa Brännmark efter att ha utnyttjat Andersson fart i fyra mil, vilket räckte till ett brons.

– Har saknat och siktat på en individuell  SM-medalj länge så det är riktigt skönt, sa en nöjd Brännmark.

– Jag tror inte det finns någon i skidsverige som förtjänar en medalj lika mycket som han, sa vinnaren och dragloket Fredrik Andersson efteråt.

Andersson berättar att Brännmark efter halva loppet skrek att han måste släppa men  att han själv skrek tillbaka; Helvet att du gör. Bit i nu så tar vi medalj tillsammans.

Rosjö var till slut 16,3 sekunder före Brännmark i mål.

– Det var ganska slitigt från start till mål men skönt att det räckte till ett silver, säger Rosjö.

Det tre kanske största guldaspiranterna kom inte till start. William Poromaa  borta med covid och Jens Burman och Calle Halfvarsson valde att inte ställa upp.

Edvin Anger, som överaskade alla inklusive sig själv, när han överlägset vann sprinten tidigare i veckan och senare spurtade hem stafetten till Åsarna. 19-åringen visade även på femmilen att hans talang räcker även på långdistans. Han blev 9:a idag.

– Det var en utmaning. Första tre milen fick jag ett riktigt bra flyt i åkningen. Men när jag hade två varv kvar då började det snurra, krampa i ben och armar. Det var grisigt där ute, säger Anger till SVT Sport.