Det var nog många som hade räknat med att det skulle bli en svensk OS-medalj direkt för någon av de svenska längddamerna på skiathlonen.

Men det blev ingen lyckad dag för någon av svenskorna.

Frida Karlsson var länge med i kampen om medaljerna men slutade till sist på en femteplats.

– Det var ganska genomgående. Alla fyra svenska tjejerna åkte mycket sämre än vi hade hoppats på. Jag tror att skidorna var en avgörande del i det. Jag tror inte att alla missat formtoppningen inför ett OS, det tror jag inte händer. För Ebbas del såg det lite mer oroande ut. Hon såg stressad ut, höll på att ramla i den klassiska delen. Blev ivrig och stressade bort en del krafter. Jag tyckte det såg väldigt trögt ut, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

”Måste analysera detta”

Ebba Andersson slutade tia och Charlotte Kalla var även hon långt efter och körde in på en 19:e plats. Efter loppet var flera av svenskorna missnöjda med skidorna.

– Det känns som att det går att ha bättre förutsättningar under fötterna. Jag försökte verkligen ge mitt bästa och kämpa med det jag hade i dag, säger Kalla till Discovery efter loppet.

SVT Sports expert Anders Blomquist tror att det finns en hel del jobba med när det kommer till skidorna.

– Jag tror att man måste jobba jättemycket med skidor, struktur och val av produkter. Sen gäller det för tjejerna att själva analysera. De har haft nästan en månad utan riktiga tävlingar. De måste analysera vad som var rätt och vad som behöver justeras. Det kan släppa ganska snabbt för de här tjejerna. Men det är klart att det var sämsta tänkbara start in i det här mästerskapet. Det där var inget bra.

HÖJDPUNKTER: Så var damernas skiathlon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Läs mer om webbläsarstöd

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.

Läs mer om webbläsarstöd

Svenskt misslyckande: Ingen medalj i skiathlon Foto: Bildbyrån