Jordan Subban, everyday in the North American league ECHL and brother of the more famous NHL star PK Subban, claims that opponent Jacob Panetta directed similar gestures at him during a match, after which a riot broke out.

Panetta has been fired from her club, but claims her innocence and says the gesture was actually an allusion to a bodybuilder.

24-årige Oliver Kylington, med en svensk pappa och eritreansk mamma, gör just nu succé i Calgary Flames. För SVT Sport berättar han om sin uppväxt där han fått ta emot rasistiska tillmälen, om händelsen med Subban, samt om samtalet från NHL-bossen Gary Bettman.

Hur fick den här händelsen dig att känna?

– Jag tycker inte att det hör idrotten till att sådant här sker. Jag är frustrerad över att vi sitter här och pratar om ännu en händelse med rasistiska förtecken. Men för att svara på frågan: Jag hade reagerat på samma sätt, speciellt i stundens hetta.

Känner oro

Kylington känner nu en oro för hur sporten ska uppfattas. 

– Det har skett för många liknande händelser nu. Det är ett problem och jag tänker: Hur reagerar föräldrar när de ser sådant här? Vill de placera sina barn i den här sporten? Hur tänker pojken eller flickan som känner sig annorlunda?

- This is the world's best sport that I love and it needs to be inclusive for it to grow. 

At the elite level, Kylington has personally been spared racism, but during his upbringing he was exposed. 

- Yes, I heard the N-word.

It feels and you get pissed.

It is diminishing.

To me, it's a sign of a lack of intelligence.

Like this.

It does not matter how you look, how you talk.

What matters is what you achieve and who you are as a person.

To me, that's common sense.

Treat everyone as you yourself want to be treated.

Got a call from the boss

Det närmaste Kylington varit med om den här typen av händelser är i Calgary. Kylingtons tidigare tränare, Bill Peters, sparkades 2019 efter att det uppdagats att han utsatt spelare för rasism tidigare under karriären. Svensken drabbades aldrig själv, men fick i samband med händelsen ett samtal från NHL:s högsta chef Gerry Bettman, som tydligt visade att frågan tas på allvar. 

– Jag blev paff, men det skickade en positiv signal. Han frågade hur jag upplevt situationen och om jag blivit utsatt. Sen frågade han om mina tankar. Jag sade då att det viktigaste är att utbilda den yngre generationen i hur fel det är i sak, är men också hur skadligt det är för sporten om den ska växa. 

Kylington medverkar i Hockeykväll på torsdag 22:00 på SVT Play samt 22:30 i SVT1.