(Winter Olympics asks "Ji") Why is the National Ski Jumping Center called "Xue Ruyi"?

  Chinanews.com, Zhangjiakou, October 27 (Li Xiaowei and Hao Ye) The National Ski Jumping Center is located in the ancient poplar venues in the Zhangjiakou competition area of ​​the Beijing 2022 Winter Olympics. It is the largest project and technical difficulty in the construction of the Zhangjiakou Winter Olympics The highest competition venue is vividly called "Snow Ruyi".

  "Ruyi" is a traditional Chinese auspicious object. Its appearance is similar to that of Ganoderma lucidum. It is generally made of jade or gold, which symbolizes good luck.

According to relevant records, Ruyi existed as far back as the Eastern Han Dynasty, and even became a palace treasure in the Qing Dynasty.

"Xue Ruyi" two tracks, the standard platform and the big platform.

Photo by Zhai Yujia

  The National Ski Jumping Center is called "Snow Ruyi". Behind this is the unique Chinese cultural expression of the Winter Olympics, and the design concept of the design team that overcomes difficulties and integrates technological breakthroughs with aesthetic intentions.

  According to Wang Jingxian, deputy director of the Second Venue Construction Department of the Planning and Construction Department of the Beijing Winter Olympics Organizing Committee, facilities manager of Guyangshu venues, and facilities manager of the National Ski Jumping Center, as China’s first Winter Olympic ski jumping venue that meets international standards, "Snow The drop between the top of "Ruyi" and the ground is more than 130 meters.

The "peak club" supported by two huge pillars is like a "handle head", and the S-shaped track that follows the trend is like a "handle body", and is finally connected with the "handle tail" at the bottom end area and the audience area. The appearance structure is perfectly integrated with the S-shaped curve of the traditional Chinese mascot "Ruyi", so it is vividly called "Snow Ruyi".

Close shot of "Snow Ruyi".

Photo by Zhai Yujia

  The "Snow Ruyi" shape was designed by the Tsinghua University design team.

The team designer Wang Hao said that at the beginning of the design, they hoped to integrate international sports culture with traditional Chinese culture, leaving something with a permanent image.

They have reviewed more than 200 plans, which contain various traditional Chinese cultural elements such as lanterns, the Great Wall, and Bogu racks.

And the image of Ruyi happened to be the closest to the ski jumping trail and became the final choice.

  The "handle head" of "Xue Ruyi" is the pinnacle club of a multifunctional lecture hall that can accommodate 500 people. It provides the audience with an unprecedented viewing angle.

After the Winter Olympics, it can also be used to hold conferences, conventions and exhibitions, and to receive tourism and sightseeing.

  The "handle body" of "Xue Ruyi" is the track. Most ski jumping tracks abroad are built on fillings such as earth and stone, while "Xue Ruyi" takes a different approach, putting a 168-meter-long large platform track in the air.

Seen from the side, it looks like a soft "viaduct", showing a graceful S-shaped curve just right.

  During the game, the athletes galloped off the track and completed the action in the ending area of ​​the football field at the bottom of "Xue Ruyi".

The ending area and the audience area together constitute the "handle tail" of "Xue Ruyi".

  Most of the ski jumping venues in the previous Winter Olympics were the iconic venues of the Winter Olympics.

Full of Chinese elements and highly recognizable "Snow Ruyi", it will undoubtedly become one of the iconic venues of the Beijing Winter Olympics.

(over)

Keywords: