En överväldigande majoritet (101–6, 10 frånvarande) röstade för att avsätta presidenten. Skälet till att avsätta honom angavs vara ”permanent moralisk oförmåga”. Castillo kommer ersättas av vicepresident Dina Boluarte.

Den dramatiska utvecklingen följde ett tv-sänt tal till nationen som Castillo höll, där han meddelade att han ”temporärt upplöser kongressen . . . och installerar en tillfällig nödregering som kommer att ”regera genom dekret”.

Castillos besked om att lösa upp parlamentet fattades timmar innan en debatt skulle hållas om att ställa Castillo inför riksrätt. Det var den tredje motionen om riksrätt mot honom sedan han tillträdde i juli 2021.

”En kupp som är ämnad att misslyckas”

”Jag förkastar Pedro Castillos beslut att bryta den konstitutionella ordningen genom att upplösa kongressen. Det är en statskupp som förvärrar den politiska och institutionella krisen”, skrev vicepresidenten Dina Boluarte på Twitter.

Inte heller Francisco Morales, som leder landets författningsdomstol, skrädde orden efter presidentens besked.

– I dag har det varit en kupp som på 1900-talet. Det är en kupp som är ämnad att misslyckas, Peru vill leva i en demokrati. Den här statskuppen har ingen rättslig grund, säger han till radiostationen RPP.