Klädda som budkillar var de redo att ta sig in i porten på Östermalm i centrala Stockholm i november förra året.

Vad de inte visste då var att polisens spanare och insatsstyrkan var på plats. I civila bilar på trottoaren utanför företagarens adress, men också i trapphuset redo att agera ifall de skulle lyckas ta sig in.

Men de misstänkta anade oråd och försökte fly ifrån platsen. Under biljakten krockade de i en korsning där fyra personer kunde gripas. Samtidigt slog polisen till mot fyra andra medhjälpare, bland annat en ung kvinna som arbetade för företagaren och hans sambo. Hon greps i parets bostad där hon var med företagaren.

– Vi var redo helt enkelt för att de skulle komma. Vi visste vilken bil som skulle komma och vilka personer som satt i den, säger polisen Milosz som ledde insatsen och som av säkerhetsskäl inte vill gå ut med sitt efternamn.

Tre månaders spaning

Insatsen var resultatet efter omkring tre månaders spaning, ledd av polisen i Solna. I samband med att en ledande kriminell i norra Stockholm avtjänat ett längre fängelsestraff inleddes en riktad insats mot den utpekade ledaren och hans nätverk.

Det bedrevs både hemlig avlyssning och spaning, och insatsen resulterade enligt polisen till att personer kunde gripas för vapenbrott, men också att andra allvarliga brott kunde avvärjas. Bland annat en sprängning mot en tatueringsstudio i Linköping som kunde förhindras genom synlig polisbevakning, enligt polisen. Ett hundratal polisanställda var inblandade i insatsen över tid.

I november hade misstankarna byggts upp tillräckligt för att komma åt nätverkets kärna, de som var huvudmålet för den hemliga spaningen.

Polisen hade då genom hemlig övervakning följt de misstänkta och kunnat höra när de samlades utomhus och diskuterade sina brottsplaner, enligt misstankarna.

Företagaren blev aldrig bli rånoffer

Det gjorde att polisens spanare och insatsstyrka var redo när de misstänkta rånarna körde fram till företagarens adress på Östermalm för att ta sig upp till hans bostad och komma åt lyxvaror. Men de hann alltså gripas och först efter det informerades företagaren och hans sambo om brottsplanerna.

Enligt spaningsledaren Milosz är polisens stora utmaning att kraftsamla resurser i jakten på gängen. Det här är ett exempel på då polisen fick göra just det, och därför menar han att polisen kunnat ligga steget före. Han hoppas att lärdomar kan dras av insatsen.

Varför jobbar ni inte så här i vanliga fall?

– Det är en väldigt prekär situation i Stockholm. Det är ett otroligt högt tryck. Det är grova våldsbrott varje dag i princip, säger han.

De misstänkta nekar till brott.