Det är Dagens Nyheter som nu går ut med uppgifter om misstänkt jäv, en bjudresa och partiska tjänstemän kring spelet om gruvbeslutet i Kallak.

Regeringskansliets ansvariga handläggare i Kallakärendet ska 2013 varit med och fattat beslut om att järnmalmen i Kallak är av riksintresse, då i egenskap av jurist på Sveriges geologiska undersökningar, SGU.

Beslutet om att klassa järnmalmen som riksintresse ska ha vägt tungt i processen.

Kan röra sig om jäv

Enligt experter som DN pratat med kan det röra sig om jäv.

– Den här handläggaren har ju deltagit i ett beslut hos SGU med bäring på processen. Det innebär att hon som handläggare på näringsdepartementet inte får komma i närheten av det här ärendet, då är det tvåinstansjäv. För har man en gång gjort sig en uppfattning i ett ärende kan man vara nästan säker på att man behåller den uppfattningen, säger Olle Lundin, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, till DN.

Bjudresa till Alperna

Enligt tidningen har även flera högt uppsatta tjänstemän vid SGU tagit ställning för gruvan på sociala medier och en senior geolog har bjudits på en resa till Alperna av ett konsortium där gruvbolaget Beowulf ingår.