SMHI utfärdade en orange varning för hårt väder i Jämtlandsfjällen i helgen, vilket det fanns fullt fog för. Under sennatten till måndagen uppmättes byvindar på 35,7 sekundmeter vid den högt belägna Blåhammarens fjällstation (1 086 meter över havet).

– Det är orkanbyar. I medelvind uppmättes 29,3 sekundmeter, det vill säga storm, säger meteorolog Emma Härenstam vid SMHI.

Vinden avtar

Men vinden avtar och därmed kommer SMHI att byta från orange till gul varning för Jämtlandsfjällen och ta bort den gula varningen för Västerbottensfjällen.

– Det är ett lågtryck som passerar över norra delarna av Norrland och det är det som gör att det blåser så mycket. Men lågtrycket rör sig österut och därmed avtar vinden, säger Härenstam.

Däremot är det kulingvarningar till havs, från Norra kvarken och söderut.

Dessutom väntas snö över mellersta Norrland. På tisdag kan det bli snö även i östra Svealand. Och kyligt blir det även i de sydligaste delarna av landet.

– Det väntas allmänt lite kyligare väder från tisdag. Det blir allmänt 0-5 grader i Götaland. Det håller i sig under veckan. Man får räkna med minusgrader nattetid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Läs mer om webbläsarstöd

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.

Läs mer om webbläsarstöd

VÄDER: Så mycket vind krävs för att en människa ska blåsa omkull Foto: SVT