Efter en unik rättegång i Stockholms tingsrätt dömdes en 49-årig kvinna från Halland till sex års fängelse för grovt folkrättsbrott och grov krigsförbrytelse. Hennes son stred för Islamiska staten och dog vid 16 års ålder. Det var första gången som brottet grov krigsförbrytelse genom användande av barnsoldat prövats rättsligt i Sverige.

Nu överklagar kvinnans försvarsadvokat Mikael Westerlund domen till Svea hovrätt och menar att åtalet bör ogillas i sin helhet, alternativt att straffet sänks. På grund av hög arbetsbelastning begär Mikael Westerlund anstånd till 8 april för att utveckla grunderna för yrkandet.

Åklagarna vill skärpa straffet

Även åklagarna har skickat in en överklagan och yrkar på att kvinnan ska dömas för att aktivt ha medverkat till handlingsbrott. Tingsrättsdomen landade i underlåtenhetsbrott, det vill säga att hon inte hindrat sonen från att agera som barnsoldat.

Men enligt åklagarna har hon avsiktligt försatt sonen i situationen genom att låta honom hantera och förvara vapen i bostaden, bistått honom med utrustning och tillåtit honom att lämna bostaden för att fullgöra sina uppgifter som barnsoldat.

Därmed kan domen inte stanna vid ett ansvar genom underlåtenhet, då de anser att handlingarna inte endast varit något kvinnan accepterat – utan att de varit i enlighet med hennes ideologiska övertygelse.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Läs mer om webbläsarstöd

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.

Läs mer om webbläsarstöd

SVT:s reporter Sanna Klinghoffer har följt ärendet med den halländska IS-kvinnan på nära håll, här svarar hon på tre frågor om domen. Foto: Storyblocks, texturefabrik, rawpixel.com