Den allvarligaste nödsituationen hittills. Så beskriver Ottawas borgmästare Jim Watson krisen och kraftigt beväpnad polis har slagit till mot proteströrelsen.

– Det är uppenbart att vi är i underläge och att vi förlorar den här striden. Det här måste upphävas, vi måste få vår stad tillbaka, sade Jim Watson till kanadensiska radiokanalen CFRA på söndagen och beskrev situationen som ”fullständigt utom kontroll”.

Han utlyste då ett undantagstillstånd i Kanadas huvudstad för att få slut på de omfattande lastbilsprotesterna som är inne på sin andra vecka.

”Tal om ockupation”

På måndagen befann sig enligt Watson mellan 400 och 500 lastbilar fortfarande på gatorna och bärgare säger till public servicebolaget CBC att det är för trångt för att de ska kunna tvångsflytta dem.

– Det är inte så många som kallar det för demonstration längre, det är snarare tal om en ockupation. Lyssnar man särskilt på polischefen i ottawa, Peter Sloly, talar han i militära termer nu, säger journalisten Ludvig Drevfjäll i SVT:s Morgonstudion.

”Frihetskonvojen” som rörelsen själv kallar sig nådde huvudstaden den 29 januari och har parkerat sina stora lastbilar på stadens gator, ställt upp tält och tillfälliga bodar.

Medborgarna har klagat på det ändlösa tutandet, på nedskräpningen i stadens parker, över att ha blivit trakasserade, förolämpade eller ha stoppats av demonstranterna.

”Skulle spåra år”

Under måndagen tröttnade även domaren Hugh McLean på protesterna. En kvinna stämde förra veckan demonstranterna på miljonbelopp för att de åsamkat henne stort lidande, och McLean gick på hennes linje.

Han meddelade ett tillfälligt åläggande om att allt biltutande är förbjudet i de centrala delarna av staden under tio dagar.

– Att använda biltutan är såvitt jag vet inte ett yttrande av några djupa tankar, motiverar han beslutet och anser inte att ett förbud mot biltutor på något sätt inskränker deras rätt att protestera.

250 federala poliser har kallats till Ottawa för att hjälpa till men ännu har inga ytterligare ingripanden från myndigheter gjorts.

– Enligt polischefen är man rädd för att det, om man skulle gå in mer kraftfullt med poliser och fysiskt föra bort de här demonstranterna, skulle spåra ur, säger Ludvig Drevfjäll.