In 2020, the municipalities received support from the state for extra costs linked to the pandemic, however, it does not look like there will be a similar support for 2021.

- Approximately SEK 10.7 million is linked to extra efforts for corona.

These are costs that we considered we had to implement to reduce the spread of infection, says Johannes Sundelin.

Caring for children behind the increase

En stor del av den resterande budgetunderskottet går enligt Johannes Sundelin att koppla till de ökade antalet tvångsomhändertagningar av barn enligt LVU, (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga).

År 2020 lade Gällivare kommun i snitt 3 435 kronor per dag på individ och familjeomsorgen, där barn och ungdomsvården uppskattas till 2 139 kronor per dag och individ. Totalt har kostnaderna för individ- och familjeomsorgen ökat med drygt 1 000 kronor på ett år sett till individ per dag, och för placeringar av barn med drygt 800 kronor.

Placeringar av barn ökar

Siffrorna för 2021 är inte klara och i dagsläget kan inte Johannes Sundelin svara på om kostnaderna per barn och dag kommer att ligga kvar på liknande nivåer som 2020 eller om det kommer att öka.

Det som står klart är att andelen barn som omfattas av placeringar ökat. Fram till i november i år hade Förvaltningsrätten fattat beslut gällande ett omhändertagande av 33 barn.

– De åtgärder som vi gör de är för att barnet ska få det stöd och den trygghet de behöver, det är det som måste komma i första rummet, säger han.

I klippet berättar Johannes Sundelin hur kommunen ska komma till rätta med de ökade kostnaderna för socialnämnden.