Stationen som Nasa nu planerar att skrota har huserat hundratals astronauter de senaste decennierna. Däribland Christer Fuglesang som besökte stationen under båda sina rymdresor.

– Jag är väldigt stolt över att ha varit med och byggt den på plats. Jag visste hela tiden att den inte skulle vara för evigt, men lite sentimentalt blir det självklart om den går ner i havet, säger han.

Bortom sentimentaliteten skulle planerna också kunna få konsekvenser för rymdforskningen. I och med nedläggningen kommer makten över rymdstationerna förflyttas från myndigheter till privata företag. Det ser dock Fuglesang inte nödvändigtvis som ett problem.

– Det är inte så att politiker inte är nyckfulla. Vid nästan varje presidentbyte i USA har man till exempel bytt fot om hur man ska göra med månen.

De eventuella problemen ligger snarare i att företagen på ett annat sätt drivs av ekonomisk vinning, menar han.

– En sak som man har funderat på är om företagen är villiga att ta större risker med människor. Det har varit en risk som astronauter diskuterat. Där gäller det att det kommer in en statlig myndighet som bevakar det.

Samma utveckling i Europa

Helt utan myndighetskontroll kommer företagen inte heller bli. Kristine Dannenberg ansvarar för forskningsfrågor vid Rymdstyrelsen och representerar Sverige i den europeiska rymdorganisationen ESA:s programkommitté för utforskning. Hon menar att planerna snarare handlar om att lossa greppet än att släppa det helt.

– Det kommer fortfarande finnas avtal med aktörerna som definierar samarbetet väldigt väl. Det har fungerat bra när det kommer till rymdtransporter, säger hon och fortsätter:

– Det är något som man vill främja och Europa också, att privata aktörer investerar egna medel och tar mer ansvar. Det blir mer hållbart ekonomiskt.

Samarbete med Ryssland försvåras

Det finns dock ytterligare ett område där nedläggningen kan ställa till problem. ISS har länge utgjort navet för gemensamma projekt mellan USA, Europa och Ryssland, men nu har Ryssland aviserat planer på att bygga en egen station.

Fuglesang ställer sig frågande till om det kommer bli av, men oavsett kan vidare samarbete kompliceras av de politiska spänningarna mellan länderna, menar han.

– Historiskt har Ryssland sagt att de ska göra allt möjligt. Det mesta har inte materialiserats. Men det kan vara så att de ansluter sig till Kina istället, säger han.

Dannenberg är inne på samma spår.

– ISS har varit ett fredsprojekt också, så det är tråkigt att Ryssland valt att satsa på egna projekt. Samtidigt finns fortfarande andra samarbeten, som forskningssamarbeten. Inom forskningen finns inga konflikter på det viset, säger hon.