Det var vid klockan 20.30 på fredagskvällen som polisen fick larm om en skottlossning på Vesterbro i Köpenhamn. På lördagsmorgonen bekräftar dansk polis att det rör sig om en svensk man i 35-årsåldern som blivit skjuten.

Enligt vice polisinspektör Lars-Ole Karlsen ska den skjutne mannen ha varit känd av polisen sedan tidigare och ha haft kopplingar till gängmiljön i Köpenhamn.

Två gärningsmän ska ha setts fly från platsen efter skjutningen men ännu är ingen person gripen, skriver DR.

Samarbetar med svensk polis

Svensk och dansk polis samarbetar nu främst genom informationsutbyte. Det kan till exempel handla om att svensk polis biträder med registerslagningar och bakgrundsinformationskontroller.

– Det är ett informationsutbyte där vi delar med oss av så mycket vi kan och danskarna gör vise versa, för att få så mycket bakgrundskunskap som möjligt, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisregion Syd och fortsätter:

– I det arbetet så är det i princip inga gränser som gäller utan det sker på samma sätt som att det skulle utbytas information mellan polisen i Malmö och polisen i Helsingborg. 

Hur ser samarbetet ut rent praktiskt?

– Det rent praktiska ute på fältet utförs ju av det enskilda landets polis, där är det större hinder. Dansk polis får ju inte agera hur som helst på svensk mark och vice versa, så det är väl där skillnaden är.

Polisen utesluter inte koppling till en brand i en frisersalong i Rødovre i västra Köpenhamn under natten mot fredagen.

Det var i samma frisersalong som en 17-årig pojke dödades och två svenska män skadades i en skottlossning den 3 december, skriver TT. Händelsen är enligt polisen en del av en dansk gängkonflikt, där en svensk gruppering från Malmö också är delaktig.

Tre personer har anhållits för branden och sedan tidigare sitter tre personer häktade misstänkta för skottlossningen.

Även mordet på en dansk man i Bunkeflostrand i Malmö den 15 december utreds för kopplingar över sundet.