Bland gräsrötterna finns ett missnöje med Macron. Med köpkraften som minskat. En känsla av att något gått förlorat. Att EU har för stor makt. Att franska traditioner tappat i betydelse. Och så migrationen. Kärnan i engagemanget för Marine Le Pen handlar för de flesta om att vilja minska eller helt stoppa invandringen till Frankrike. 

– Arbetslösheten är för hög. Det är för mycket bidrag. Och för många illegala invandrare, säger Phillippe, som tagit sig hit för att visa sitt stöd. 

Vilka går till final? 

Det franska presidentvalet hålls i april i två omgångar, där de två kandidaterna som får flest röster går till en finalduell. Vänstern i Frankrike är svag och splittrad just nu. De fyra kandidaterna som ligger bäst till i opinionsmätningarna är den sittande presidenten, liberalen Emmanuel Macron (24%), republikanernas moderata högerkandidat Valerie Pécresse (16%) och de båda högernationalisterna Marine Le Pen (17%) och Eric Zemmour (14%)

Foto: SVT

Förra valet gick Le Pen till final mot Macron. Där blev det en storseger för Macron, med 65 procent mot 35. För majoriteten av fransmännen uppfattades Le Pen som för extrem. Sedan dess har hon kämpat med att tvätta bort den extrema stämpeln och kanske har hon fått hjälp av Zemmour. Hans radikala retorik får henne att framstå som mer moderat. Dessutom har det offentliga samtalet i Frankrike hårdnat och förskjutits åt höger de senaste fem åren. 

Splittrad högernationalism 

Men Zemmour har blivit en huvudvärk för Le Pen. Med sina extrema uttalanden om bland annat civilisationskrig har han hittills fått ojämförligt störst uppmärksamhet i valrörelsen och har splittrat de högernationalistiska väljarna. 

– Det är ingen skillnad mellan de två. Jag hoppas att de går ihop, annars kommer Macron vinna igen. Om vi ska ta det här, måste Zemmour komma över till oss, säger lokalpolitikern Sabrina Boudeaud. 

Macron tippad segrare 

Macron har ännu inte offentliggjort att han tänker ställa upp för omval, men alla tar för givet att han kommer göra det. 

Enligt opinionsmätningarna skulle han, om det var val idag, bli omvald oavsett om finalmotståndaren heter Le Pen eller Pécresse. Men det skulle bli väldigt jämnt om Pécresse står för motståndet och mycket kan hända på två månader.