– Det är därför vi har valt att ha en promenadföreställning, så publiken och skådespelarna hela tiden är i rörelse, säger scenografen Erika Sjödin.

Den kylslagna pjäsen kommer att skildra tre olika kvinnoöden: Elsa Laula Renberg, Svarta Björn och Lina Hjort. Det dessa kvinnor har gemensamt är att de kommer från enkla förhållanden, levde i Norrbotten och Lappland under början av 1900-talet och var banbrytande i sina gärningar.

Går mellan olika stationer

Föreställningen är ett samarbete mellan Teater Char Da Mari och Tornedalsteatern och under 40 minuter kommer publiken att röra sig mellan de olika stationerna, just för att slippa frysa.

När SVT Norrbotten besöker spelplatsen, som ligger ett stenkast från Pajala centrum, är det fullt fokus på att få klart scenografin och alla isskulpturer inför lördagens premiär.

Hur kom ni på idén?

– Jag har länge haft en fascination för is och snö och har varit nyfiken på att jobba i det. Tillsammans med Charissa (föreställningens regissör reds anm) har vi jobbat fram projektet och bjudit in konstnärer som är verksamma i Norrbotten. Det har varit en väldigt samskapande process.

Se snuttar ur föreställningen och hur det kommer se ut på Torneälven i videon ovan.