Det var i fredags som Greta Thunberg och tre andra från Fridays for future kom till Jokkmokk. Tillsammans med Sáminuorra och andra samiska aktivister protesterar de nu två dagar i sträck för klimatet och mot gruvplanerna.

– Det här är ett typexempel på nykolonialism. Att säga att vi behöver gruvor och mineralet för att klara klimatkrisen, men man försöker dölja att det här är en fråga om någonting helt annat, säger hon.

”Det här existerar inte i den offentliga debatten”

När SVT Sápmi träffar henne i ett snöigt Jokkmokk är hon inte nådig i kritiken mot de svenska gruvplanerna. Det samtidigt som hon betonar att hon inte är mer än de andra aktivister som har demonstrerat i Gállok genom åren.

– Om det är något problem som uppstår här i Sverige, så tycker jag att vi bör göra någonting åt det. Alla har ett ansvar och då försöker vi använda vår plattform och göra det vi kan i solidaritet med samiska aktivister som redan kämpar.

Du har ju miljontals följare, så du är ju inte bara en vanligt aktivist?

– Nej men alltså…jo på många sätt är det så, svarar Greta Thunberg.

Samtidigt kan det utifrån sett kanske inte vara helt självklart att en klimataktivist ger sin in i gruvdebatten. Det  ständiga argumentet för gruvorna brukar vara att de behövs för klimatomställningen. Att det som utvinns ur gruvorna behövs för att tillverka till exempel elbilsbatterier – även om så inte är fallet i just Gállok där det planeras utvinnas järnmalm.

Regeringen menar att Sverige kommer att behöva mycket mineraler för att klara klimatmålen. Hur ser du på det?

– Det som man skulle göra i Gállok skulle inte vara det som bidrar främst till en så kallad grön omställning. Och man behöver inte vara ett geni för att inse att vi kan inte lösa klimatkrisen med samma synsätt som satte oss in i den. Att exploatera natur och människor genom kolonialism. Jag vet att det är väldigt förenklat, men när det kommer till kritan så är det så. Det som sker här i Sápmi existerar inte i den offentliga debatten, säger Greta Thunberg.

”Ska Sverige vara en gruvnation behöver vi gruvor”

SVT Sápmi har sökt gruvföretaget Beowulfs ordförande Sven-Otto Littorin. Han svarar via sms och hänvisar till det han postat på sociala nätverket LinkedIn.

”Ibland kan det vara bra med lite perspektiv. Det låter ju ibland i debatten som att en gruva i Kallak skulle betyda döden för rennäringen och därmed för det samiska sättet att leva. Ska Sverige vara en gruvnation behöver vi gruvor. Ska vi ha järn till järn- och stålverk måste vi ha järnmalm. Och ska det bli jobb i Jokkmokk behövs en gruva. Den ska självklart samexistera med samebyar och renskötsel.”

Keywords: