Bland åtgärderna som regeringen tagit fram finns ett demokrativillkor för att få driva skolor med religiösa, så kallade konfessionella, inslag. Det innebär att de aktörer som inte står upp för demokratiska värderingar inte ska godkännas för att driva skola.

– Vi kan inte tillåta att skattepengar används till religiösa uttryck och påverkan, säger hon.

Skolinspektionen och kommunerna föreslås ges ytterligare verktyg för att kunna granska de som driver skolor, bland annat genom utökade registersökningar.

”Elever ska inte tvingas”

Regeringen vill också att utrymmet för religiösa aktiviteter i förskola och skola måste förtydligas, så att det blir tydligt för elever och vårdnadshavare när och hur konfessionella inslag förekommer i skolan.

– Det viktiga är att eleverna inte ska tvingas till någonting. Det ska alltid finnas alternativ för elever som inte vill delta i konfessionella aktiviteter.

Vill införa etableringsstopp

Regeringen vill förbjuda religiösa friskolor och arbetar just på ett förslag om att stoppa nyetablering dessa, ett förslag som även återfinns i Januariavtalet.

– Som socialdemokrat har vi ett kongressbeslut på att Sverige inte ska ha konfessionella skolor, säger hon.

According to critics, a halt to establishment risks violating the European Convention.

It states that parents have the right to choose education for their children that is in line with their own religious beliefs.

Sharp criticism

Aron Verständig, chairman of the Jewish Central Council, is concerned about the development.   

- It is a bit strange that we just had a Holocaust conference in Malmö, but at the same time the Social Democrats want to make it impossible to start a Jewish school there, he says.

But the Minister of Education insists that teaching should be free from religious elements.

- If you get tax money to run a school, it should go to what is in the curriculum, says Lina Axelsson Kihlbom (S).