In 2019, the Swedish gaming market was re-regulated.

Now the government is once again presenting proposals in the area of ​​gambling, which will be submitted to the Law Council for consultation.

- Gambling addiction is a public health problem.

About 340,000 Swedes have some degree of gambling problem.

This is about a market where many consumers are very vulnerable, says Ardalan Skekarabi.

Also applies to social media

Redan i dag har över 70 000 personer valt att stänga av sig från spelande via självavstängningsverktyget spelpaus.se. Men det kvarstår fortfarande stora risker på marknaden, vilka regeringen anser att man adresserar med den aktuella remissen.

Shekarabi konstaterar att volymen för spelreklam har minskat de senaste åren, i viss utsträckning även utformningen och innehållet i reklamen. Lagförslagen som nu läggs fram innebär en begränsning av ”aggressiv spelreklam” i form av skärpta krav på måttfullhet vid marknadsföring av spel.

Det handlar bland annat om en skärpning av spelreklam generellt och ett utökat reklamförbud för olicensierat spel, alltså spel som saknar tillstånd i Sverige som inte omfattas av konsumentskyddet.

– Till skillnad från tidigare remitterade förslag kommer också den här utformningen att påverka all marknadsföring, både i traditionella medier men också i och sociala medier.

Fler förslag bereds

Regeringen föreslår också tre åtgärder för att stänga ute olicensierat spel från den svenska spelmarknaden.

– Vår bedömning är att det här ytterligare steget behövs för att staten ska återta kontrollen över spelmarknaden och skydda våra svenska konsumenter, inte minst när det gäller marknadsföringen av nätcasinon, säger Ardalan Shekarabi.

Dessutom ska olicensierade aktörer stängas av från spelmarknaden.

De flesta lagändringar föreslås träda i kraft den 1 januari 2023. En av åtgärderna, kravet på tillstånd för spelprogramvara, föreslås börja gälla ett halvår senare.

In addition to the proposals presented on Wednesday morning, previous proposals are also being prepared at the Government Offices concerning unlicensed gambling and match-fixing, which were submitted by an inquiry in October last year.