Från och med onsdagen gäller att serveringar ska undvika trängsel. Företagare inom besöksnäringen är oroade över de ekonomiska konsekvenser de nygamla rekommendationerna kommer få. Krogägaren Marcus Svensson har redan märkt av en förändring.

– Folk är oroliga och hör av sig gällande julbordsbokningar. Trots att det bara är rekommendationer skickar det en tuff signal till människor. Att plocka bort bord och hålla avstånd kan vi lösa, det som oroar oss i branschen är det ekonomiska, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Vill ha åtgärder nu

Under tisdagens presskonferens meddelade finansminister Mikael Damberg att det finns beredskap att införa nya stödåtgärderö. Jonas Frycklund, tillförordnad chefekonom på Svenskt Näringsliv, tycker att dessa borde införas redan nu.

– Det behövs täckas upp för de fasta kostnader som restauranger nu kommer ha. Det finns det inga reserver kvar för de här företagen, säger han.

Rädslan tillbaka

Regeringen har tidigare fått kritik för att inte ha stöttat företag tillräckligt. Krögaren Marcus Svensson har tidigare under pandemin lånat miljonbelopp för att hans företag ska överleva – nu finns återigen en rädsla att backa ekonomiskt.

– Alla i branschen har förståelse för oro och smittspridningen. Hade man bara fått betalt för det hade vi kunnat hålla ut och hålla stängt under en lång tid, vi vill bara slippa betala notan.

Keywords: