Läget mellan Kina och Taiwan trappas upp.

Totalt 56 plan – 36 stridsflygplan, tolv bombflygplan med kärnvapenkapacitet och ytterligare fyra plan flög in i Taiwans betecknade luftförsvarszon under måndagen.

– Kina flyger inte in över Taipei eller andra städer, utan man kan likna det vid någon typ av retning. Som den där killen som kör in i vattenpölen och bromsar precis så nära att det nästan stänker vatten på dina byxben, säger SVT:s korrespondent i Peking, Ulrika Bergsten, i Morgonstudion.

Varnar för förödande konsekvenser

Sedan i fredags har Taiwan rapporterat nära 150 kinesiska stridsflyg i den södra och sydvästra delen av önationens luftförsvarszon. Den största kränkningen dessförinnan var när 28 plan flög in i zonen i juni i år.

– Kina brukar flyga in över Taiwan flygidentifieringszon. Man brukar också göra det med intensitet i oktober varje år, säger Bergsten.

Hon fortsätter:

– Delvis på grund av att Kina firad sin nationaldag i fredags och Taiwan firar sin nationaldag i dagarna. Men i år har det varit betydligt mer och frekvent, också med flygplan som skulle kunna ha kärnvapen ombord, säger Bergsten.

Taiwan har svarat med att skickat upp  sina F16-stridsflygplan i luften. Ledaren Tsai Ing-wen har dessutom skrivit en artikel där hon varnar resten av världen för hur allvarligt det skulle kunna bli om Kina intar önationen.

– Taiwan ligger i ett pärlband av öar som Japan och Borneo. Bryter man den linjen säger hon att det skulle kunna för förödande konsekvenser för hela regionen, säger Bergsten.

Försvarsministern: Läget känns akut

Enligt Taiwans försvarsminister Chiu Kuo-Cheng har de militära spänningarna med Kina är värre än på över 40 år.

– För mig som militär känns läget akut, säger ministern vid en parlamentarisk utfrågning.

Han säger vidare att Kina redan skulle kunna invadera Taiwan och att landet 2025 kommer att kunna genomföra en ”fullskalig invasion”.

– Det har kapacitet till det redan nu, men de kommer inte lättvindigt att starta ett krig, för de måste ta hänsyn till en rad andra faktorer, säger Chiu Kuo-Cheng

Keywords: