32 institutioner och individer träffas av sanktionerna, enligt Reuters. Däribland 10 ryska deltagare i ett diplomatiprojekt i Washington, som utvisas från USA.

Det amerikanska finansdepartementet inför också sanktioner mot flera institutioner och personer knutna till Rysslands ockupering av Krim-halvön i Ukraina, rapporterar Reuters.

Rysslands utrikesdepartement säger att det är ”oundvikligt” med svar på sanktionerna från USA:s sida och har kallat till sig USA:s ambassadör i Moskva, uppger AP.

Stöd från EU och NATO

Sanktionerna får däremot stöd av Nato.

– Nato stöttar och står i solidaritet med USA. Ryssland fortsätter visa ett mönster av destabiliserande beteende, skriver Nato i ett pressmeddelande, rapporterar norska tidningen VG.

Även EU ställer sig bakom Vita huset i den här frågan. I ett uttalande från EU-rådet skriver de : ”Alla parter måste avstå från ansvarslöst och destabiliserande beteende i cyberspace.”

Sveriges utrikesminister Ann Linde retweetar EU:s uttalande och skriver att hon ger det sitt fulla stöd.

Väntat drag från Biden

Sanktionerna är ett svar på de cyberattacker USA utsatts för och den misstänkta ryska inblandningen i USA:s presidentval.

Beskedet idag var väntat, USA:s president Biden sa i ett samtal med Rysslands president Putin i tisdags att USA skulle ”agera kraftfullt” för att skydda sina intressen, skriver BBC.

Texten uppdateras.

Keywords: